Min hemlighet : prolog

  • 3 min

Jag heter Petter Anker Stordalen. Jag gick från att vara Norges bästa jordgubbsförsäljare till att bygga upp en av Nordens största hotellkoncerner. Idag har vi 180 hotell och 13 000 anställda.
Hela mitt liv har jag velat lyckas. Hela mitt liv har jag haft blicken riktad framåt. Mot nästa mål. Mot nästa deal. Mot nästa möjlighet.

Jag har aldrig haft tid eller lust att skriva en bok. Men våren 2014 stannade allt upp.
 Då fick vi beskedet som vi hade fruktat. Att min hustru Gunhild var dödssjuk. 
Systemisk skleros är en väldigt sällsynt och obotlig autoimmun sjukdom. Hon fick veta att hon bara hade några få år kvar att leva.

Jag har aldrig haft tid eller lust att skriva en bok.
 Men våren 2014 stannade allt upp.

Det fanns en experimentell behandlingsmetod för Gunhilds sjukdom. I Amsterdam. Men den var riskabel. Tio procent av dem med samma diagnos som Gunhilds dör till följd av behandlingen.
Därför skrev jag under handlingarna som överlät ledningen av Nordic Choice Hotels till mina närmaste medarbetare, för att istället sitta vid Gunhilds sjukbädd i Amsterdam. I tre månader var vi där. Vi firade jul. Vi firade nyår.

När hon inte fick behandling sov hon. Och för första gången i mitt liv satt jag bara där utan att ha något att göra.

Och när allt omkring mig var stilla infann sig en del frågor. Om vad jag ville skulle finnas kvar efter mig. Varför jag alltid hade jagat framgång. Jag tänkte på alla val jag gjort. En del bra, andra dåliga. Jag tänkte på allt jag offrat genom åren. En del var värt det, annat hade jag gett mycket för att ha ändrat på. Så småningom upptäckte jag en del mönster och metoder som jag gång på gång har tagit till för att nå de mål som jag satt upp.

Metoder som har gjort mig till den förhandlare jag är. Den affärsman jag är. Den företagsledare jag är. Den pappa jag är. Den livskamrat jag är. Metoder som skapade min första miljon. Metoder som skapade min första miljard. Metoder som har gjort att jag fått övertag över den ena konkurrenten efter den andra. Metoder som tog mig igenom tiden på sjukhuset i Amsterdam.

Jag tror på de metoderna. 
De är enkla.
 När jag kom hem igen började jag skriva ner en del av funderingarna kring mitt liv. Det var ett försök att hitta svaren på frågorna jag ställde mig i Amsterdam.

Jag kan inte lova dig framgång. Men jag kan lova dig nycklarna som behövs för att nå framgång.

Idag tror alla att Gunhild är frisk. Hon har varit med i Skavlan, hon har ställt upp på intervjuer och hon har sagt att den värsta faran är över.
Det ingen vet är att hon har blivit sämre. De senaste nätterna har hon knappt sovit alls. Det är därför jag sitter uppe nu, halv fyra på morgonen, och skriver.

Igen.

Det här har inte bara blivit en berättelse om vad jag har gjort. Det har också blivit en berättelse om hur jag har gjort det. Jag hoppas att en del av metoderna jag använt för att uppfylla mina drömmar kan hjälpa andra att uppfylla sina.

Det innebär inte att det är lätt att lyckas. Det är stor skillnad på att ha kunskapen om att lyckas och att faktiskt göra det. Själva kunskapen kan jag hjälpa dig med. Den sista delen: ambitionen, lusten och förmågan att genomföra någonting, den är upp till dig. Den är du ensam om.

Jag kan inte lova dig framgång. Men jag kan lova dig nycklarna som behövs för att nå framgång.

Och jag håller alltid min del av avtalet.

***

Petter Stordalens Min hemlighet köper du på Adlibris, Bokus eller Dito (ebok).