Maj är årets mest hektiska månad

  • 1 min

Ja, så är det: Det är faktiskt inte december som är värst. Så läs den här lilla texten ur min bok Ta din tid – Gör mindre men bättre som tröst och inspiration – och ta inga drastiska beslut under den här perioden av året!

Maj är årets mest hektiska månad. För alla vill få klart saker innan sommaren. Mejlen duggar tätt. Deadlines hopar sig. Luften är full av pollen, först från björk och sen från gräs. Därtill är arbetsveckorna korta, för det är röda dagar, klämdagar och utvecklingsdagar på skolor och förskolor. Och så ska planerna för semestern spikas och harmonieras med andras kalendrar.

Släpp det. Ta inga beslut nu. Du tänker inte klart.

Själv brukar jag varje år ha en djup dipp i maj. Jag känner mig slutkörd och tvivlar på min karriär och mina livsval. Varför blev jag historiker? Jag kommer aldrig få en fast tjänst. Och ingen läser ju det jag skriver ändå. Varför gör jag inget som betyder något för andra? Något där jag inte hela tiden behöver prestera. Jag vill inte ha fler avslag på mina forskningsansökningar!

Min fru brukar titta mig i ögonen. ”David, du är alltid så här i maj. Släpp det. Ta inga beslut nu. Du tänker inte klart.”

Med åren har jag lärt mig att hon har rätt. Det är inte min bästa månad på året. Jag tycker inte om att ofrivilligt arbeta korta veckor och stänga ner allt. Jag vill ha tisdagar i september och oktober. Blicka framåt och starta upp saker. Få ny inspiration och ha energi. Vara sugen på att jobba igen efter en lång sommar med familjen. Inte prata med kollegor om vad de ska göra i sommar eller vad de har gjort i sommar.

Jag vill hellre höra om vilken bok de läser just nu. Eller få berätta om något nytt kaninhål som jag trillat ner i. Varför inte startup-litteratur från Silicon Valley?