Kyssa det ömma stället

  • 10 min

Att samhällets emotionella kitt framträder så tidigt i livet visar att det är av biologisk art. Det är en förmåga vi har gemensam med alla däggdjur.

När den kroppsliga kanalen bidrar till att sprida emotioner från en individ till en annan handlar det inte längre bara om att gäspa eller att härma, utan om att känna av vad den andre känner. Även om detta fortfarande är rotat i förbindelse mellan kroppar närmar vi oss verklig empati. Emotionell smittsamhet, som det kallas, börjar vid födseln, till exempel när ett spädbarn gråter efter att ha hört ett annat gråta. På flygplan och förlossningsavdelningar skriker spädbarn ibland i kör likt grodor. Man skulle kunna tro att de skriker som reaktion på en form av oväsen, men studier visar att de specifikt reagerar på skrik från spädbarn i samma ålder. Flickbäbisar mer än pojkbäbisar. Att samhällets emotionella kitt framträder så tidigt i livet visar att det är av biologisk art. Det är en förmåga vi har gemensam med alla däggdjur.

I det verkliga livet kan en vild orangutanghona svinga sig skickligt från ett högt träd till nästa. Hennes unge, som försöker följa henne genom trädkronorna, hejdar sig när avståndet mellan två träd blir för stort för honom. Han gnäller och ropar förtvivlat på hennes hjälp. När hon hör honom kanske hon själv gnäller till innan hon skyndar tillbaka för att slå en bro åt sin unge. Hon griper tag i en gren från det ena trädet med en hand och en gren från det andra med den andra handen eller med en fot, och drar sedan de båda grenarna närmare varandra. När hon hänger mellan dem kan hennes unge ta sig över genom att använda hennes kropp som en levande bro. Denna alldagliga händelse drivs av emotionell smittsamhet – modern oroas av ungens gnäll – parad med intelligens, som gör att modern förstår problemet och kan finna en lösning.

Det mest förvånande är negativa emotioners dragningskraft. Man skulle kunna tro att signaler om rädsla och nöd skulle vara mycket avskräckande, men nyare studier har visat att möss faktiskt dras till andra möss som har ont. Jag är mycket bekant med detta fenomen bland unga rhesusapor. En gång råkade en unge landa på en dominant hona, som bet honom. Han skrek så ihållande att han snart var omgiven av andra ungar. Jag räknade till åtta ungar i högen, som alla klättrade om den stackaren och knuffades och skuffades för att komma nära. Det bidrog självfallet knappast till att lindra hans skräck. Men apornas svar verkade vara automatiskt, som om de vore i lika stor nöd som offret och försökte trösta sig själva lika mycket som att trösta honom.

Men det kan inte vara hela sanningen. Om dessa apungar försökte lugna sig själva, varför måste de då söka sig nära den drabbade i stället för att springa till sina mödrar? De sökte faktiskt upp källan till nödställdhet snarare än en garanterad källa till tröst. Apungar gör så hela tiden utan något tecken på att de vet vad som pågår. De förefaller dras till nödställdhet som nattfjärilar till ljus.

Det är som om naturen har försett barn och många djur med regeln: ”Om du känner någon annans smärta, gå dit och ta kontakt!”

Vi vill gärna läsa in omsorg i sådant beteende, men de fattade förmodligen inte vad som hade hänt den första ungen. Jag kallar denna blinda attraktion till de som är utsatta för föromsorg. Det är som om naturen har försett barn och många djur med regeln: ”Om du känner någon annans smärta, gå dit och ta kontakt!” Men man bör notera att alla teorier om strikt självbevarelse skulle förutsäga motsatsen. Om andra omkring dig skriker och gnyr är risken stor att de är i fara, så det klokaste vore att avlägsna sig. Detsamma gäller ljud som uttrycker nödställdhet. Om gälla skrik skorrar i ditt öra vore den logiska reaktionen att hålla för öronen eller dra bort. Men många djur gör motsatsen: de kommer närmare för att se vad som pågår, till och med när ljuden av smärta knappt är hörbara. Att möss, apor och många andra djur söker upp dem som är i knipa går inte ihop med rent egoistiska föreställningar och visar på en fundamental brist hos de sociobiologiska teorier som var populära på 1970- och 1980-talet.

 

(Bilder från https://animalempathy-inquiryproject.weebly.com/#)

Den sociobiologiska bilden av naturen som en plats där djungelns lag gäller reducerade allt beteende till själviska gener, och egennyttiga tendenser tillskrevs alltid ”den starkes lag”. Verklig godhet kom inte på fråga eftersom ingen organism är så korkad att den struntar i fara för att hjälpa någon annan. Om sådant beteende förekommer måste det antingen vara en hägring eller resultatet av ”feltändande” gener. Den berömda sammanfattningen av sociobiologin under denna era, ”Skrapa på en altruist och se en hycklare blöda”, citerades gång på gång med illa dold skadeglädje – den innebar att altruism måste vara ett bedrägeri. Citatet användes för att avfärda blödiga romantiker och önsketänkare som blåögt trodde på mänsklig godhet. Det är ingen tillfällighet att detta också var Ronald Reagans och Margaret Thatchers era, och Gordon Gekkos, den fiktiva börsmäklaren i filmen Wall Street från 1987: Gekko hävdade att det är girigheten som får hjulen att snurra. Nästan alla jagade efter en enkel idé som var helt i strid med hur sociala djur, inbegripet människan, har formats av det naturliga urvalet.

Forskningen har slagit fast att samarbete är vår arts första och främsta tendens, åtminstone med medlemmar av den egna gruppen

Dessbättre hör vi inte så mycket om ”själviska gener” längre. Begravd under massor med nya data har föreställningen att beteende alltid är egennyttigt dött en föga ärofull död. Forskningen har slagit fast att samarbete är vår arts första och främsta tendens, åtminstone med medlemmar av den egna gruppen, i så hög grad att en bok av Martin Nowak om mänskligt beteende fick titeln SuperCooperators: Altruism, Evolution, and Why We Need Each Other to Succeed. När försökspersoner i experiment med spegelneuroner fick välja mellan ett egoistiskt och ett altruistiskt alternativ valde de flesta det senare. De valde det själviska alternativet endast om det fanns goda skäl att undvika samarbete. Många studier stödjer detta och har kommit fram till att vi tenderar att vara vänliga och öppna mot andra om det inte finns något som avhåller oss från det. Jag säger ibland på skämt att detta måste vara anledningen till att Ayn Rand, den rysk-amerikanska romanförfattaren och filosofen in spe, behövde skriva så tråkiga volymer fulla av blodfattiga rollfigurer för att hävda sin tes. Hennes huvudtema är att vi är rena individualister, men hon fick slita hårt för att vara övertygande eftersom alla innerst inne vet att vi inte är sådana. I stället för en beskrivning av vår art gav Rand oss en kontraintuitiv ideologisk konstruktion.

Den mänskliga primatens standardinställning är oerhört social, vilket avspeglas i våra mest omtyckta aktiviteter, från att gå på fotbollsmatcher och sjunga i kör till att festa och umgås. Mot bakgrund av att vi härstammar från en lång linje grupplevande djur, som överlevde genom att hjälpa varandra, är sådana benägenheter helt logiska. Att agera på egen hand har aldrig fungerat för oss.

Nadesjda Ladygina-Kohts gav ett typiskt exempel på föromsorg hos en släkting bland primaterna, och också på dragningskraften i signaler om nödställdhet. Om sin adopterade schimpans Joni skrev hon:

Om jag låtsades gråta, slöt ögonen och gnydde, upphörde Joni omedelbart med sin lek eller vad han hade för sig och sprang snabbt till mig, upprörd och flåsande, från de mest avlägsna platserna i huset, som taket på hans bur, varifrån jag inte kunde driva ner honom trots envisa lockrop och enträgna böner. Han springer snabbt runt mig som om han letade efter en angripare och ser på mitt ansikte medan han ömt lägger handen på min kind och lätt berör mitt ansikte med ett finger, som om han försökte förstå vad som händer, och vänder sig sedan om och drar in tårna till fasta knytnävar.

Kan man ge ett bättre bevis för sympati än en apa som vägrar klättra ner från burtaket för att få mat gör det omedelbart när han hör att matte är nödställd? När Ladygina-Kohts låtsades gråta såg Joni henne i ögonen och ”ju mer sorgset och otröstligt jag grät, desto varmare hans sympati”. När hon satte händerna för ögonen försökte han dra bort dem, förlängde läpparna mot hennes ansikte och såg uppmärksamt på henne medan han gnydde lätt.

Det snabbaste sättet att få dem att sluta gråta är att kyssa det ömma stället.

När djur och barn börjar förstå vad som står på tok med en person i nöd, övergår de från blind attraktion till empatisk omsorg. De försöker lindra smärtan, som Joni gjorde med Ladygina-Kohts. Så reagerar också mänskliga föräldrar när deras barn skrapar ett knä, slår i huvudet eller blir slagna eller bitna av ett annat barn. Det snabbaste sättet att få dem att sluta gråta är att kyssa det ömma stället.

De första faserna i detta beteende i vår art har studerats genom filmning av barn i deras hemmiljö. För att se vad barnen gör ber experimentatorn en vuxen att låtsas gråta eller bete sig som om de hade ont. På filmerna ser barnen oroliga ut när de närmar sig den nödställde vuxne. De smeker ömt, kramar eller kysser den vuxne – flickor mer än pojkar. Det viktigaste rönet är att dessa reaktioner utvecklas tidigt, före två års ålder. Att småbarn visar empati tyder på att det är spontant eftersom det är osannolikt att någon har instruerat dem hur de ska reagera.

Den verkliga ögonöppnaren för mig var att barn beter sig precis som människoapor. Människoapor inte bara närmar sig en nödställd utan utför samma standarprocedurer som att smeka, krama och kyssa honom eller henne. Efter att ha sett filmerna från studiet av barn insåg jag att jag hela tiden hade studerat empatisk omsorg, så varför skulle jag använda en annan terminologi? Många djur, från hundar till gnagare, från delfiner till elefanter, uppvisar ett tröstande beteende, även om varje art använder sina specifika gester. Ja, i samma hem där barnen filmades upptäckte psykologerna av en tillfällighet att hundar också reagerade på en nödställd person, genom att lägga huvudet i knät på dem eller slicka deras ansikte. Studier mer direkt inriktade på detta har senare bekräftat detta beteende hos hundar.

Utdrag ur Frans de Waals PEN-belönade bok Mamas sista kram: Djurens känsloliv och vad det kan lära oss om oss själva, utkommen i april 2020.