Inget tar bara 20 minuter när man jobbar hemma med barn

  • 2 min

Som förälder till tvillingbebisar så fanns det dagar då man aldrig kom ut ur huset, så att vara i karantän är inte en enorm livsstilsförändring för just oss. Det stämmer säkert för många föräldralediga.

den gyllene regeln för en effektiv arbetsdag

Som frilans har jag jobbat hemifrån i snart 20 år och den gyllene regeln för en effektiv arbetsdag verkar enkel, men är svårare än vad man tror att hålla sig ifrån. Börja Aldrig Tvätta På Arbetstid. Som rookie kan man få för sig att man ”bara ska sätta på en liten tvätt”, men sortering, torkning, vikning och inläggning i hyllor och garderober kommer att äta upp flera timmar av din dyrbara arbetstid. Inget tar 20 min. Särskilt inte med två barn hemma från förskolan.

en dedikerad arbetsplats är möjligen den viktigaste ingrediensen

Att unna sig en dedikerad arbetsplats är möjligen den viktigaste ingrediensen för att lyckas med att jobba ordentligt hemifrån, att moja ner sig i sängen är inte värdigt. Dessutom kan datorn sätta fjutt på duntäcket. Jag dömer ingen som faller för frestelsen att jobba i mjukisbyxor men ska man ha Skype-möte så är det trevligt att åtminstone ge illusionen av business-as-usual. I alla fall på överkroppen. Någon form av byxa rekommenderas dock utifall man måste resa sig för att hämta en pärm under mötet. Är man bekymrad över dubbelhaka så sätt en tjock bok (Volante har många bra) under datorn för att ge kameran en snällare vinkel.

Har man en partner och om man har möjlighet till det, så kan man jobba varannan dag i dessa skumma tider, och försöka att inte lägga sig i vad som händer på ”hemmaförskolan” när det inte är ens tur.

Sätt på lugnande, klassisk psykopatmusik i hörlurarna och sluta bara jobba om du skulle känna brandrök eller om vatten börjar sippra in under dörren till din tillfälliga arbetsplats. Lita på att din partner klarar att ta hand om sina egna barn.

gör en rejäl utflykt om dagen ut i naturen

I vår familj har vi bunkrat upp med pyssel, kollat att barncyklarna fungerar och gör en rejäl utflykt om dagen ut i naturen. Friluftsfrämjandet har en kul utmaning just nu som passar både barn och vuxna med små uppdrag att göra i skogen eller parken eller vad man är. Leka med andra barn utomhus verkar också fortfarande vara all right, även om det börjar bli trängsel vid vindskyddens korvgrillning. Till våren kanske man inte har något annat val än att göra det oundvikliga och köpa en ponny.

Se också Tvillingföräldrar utför föräldraskap på elitnivå – Här är fem tips från coachen

Hanna Mellins bok Twinning: Allt jag lärt mig som tvillingförälder finns också som ljudbok i en valfri strömningstjänst eller för nedladdning.

Taggar: