Hur många brödrostar behövs för att värma upp ett hus?

  • 2 min

Randall Munroe, geniet bakom XKCD.com är tillbaka – med boken Tänk om … 2.

Vi valde ut en fråga från den kommande boken, som kändes passande både för att frågeställaren är svensk och för att ämnet är så HÖGAKTUELLT. Håll tillgodo!

Tänk om jag skulle vilja värma upp mitt hus med brödrostar. Hur många behöver jag? – Peter Ahlström, Sverige

Inte särskilt många, eftersom ditt hus förmodligen kommer att börja brinna om du låter brödrostar vara igång hela tiden. När det väl gör det kommer huset att bli självuppvärmande under den tid det har kvar.


Men under den korta tiden innan ditt hus började brinna, skulle brödrostar klara att hålla det varmt alldeles utmärkt. Elektriska element är inte alltid det bästa sättet att värma upp ett hem – att använda el för att direktproducera värme kräver i allmänhet mer effekt än att använda den kraften för att värma upp utomhusluften med hjälp av en värmepump, och på vissa ställen kan el också vara dyrare än naturgas eller olja. Men en bra sak med element är att de är effektiva: Alla element producerar en watt i värme för varje watt el som de gör av med.

Faktum är att, tack vare termodynamikens lagar, kommer nästan varje elektrisk mackapär som förbrukar energi så småningom att förvandla den kraften till värme. En 60-watts glödlampa producerar ljus, men ljuset träffar en yta som värms upp. Den producerar faktiskt samma 60 watts värme som ett element på 60 watt rumsvärmare. Brödrostar, glödlampor, mixrar, mikrovågsugnar och glödlampor producerar alla värme i förhållandet en watt per watt, precis som ett element.


En genomsnittlig brödrost kräver cirka 1 200 watt el, och ett uppvärmningssystem för ett typiskt hus i norra USA förbrukar cirka 25 000 wattimmar per timme. Att värma upp ett hus skulle alltså kräva cirka 20 brödrostar. Om du inte vill köra dina brödrostar tomma kan du prova att rosta massor med bröd, men du kommer snabbt att få mer än du kan äta. Om varje brödrost rymmer två skivor, och det tar cirka två minuter att rosta var och en, kommer din brödrostpark att leverera ungefär 30 limpor rostat bröd i timmen. Ska du få i dig allt, konsumerar du lika mycket bröd som en medelstor amerikansk stad.