Vad är eftertanke?

  • 2 min

KRÖNIKA. ”Så går beslutsamhetens friska hy i eftertankens kranka blekhet över” sade Shakespeares Hamlet. Med det menade han att beslutsamhet var sunt, medan eftertanke var något osunt. Och för Prins Hamlet var det så, ty han var nedstämd. Eftertanke blev för honom ältande och grubblerier; ständig tvekan och sjukliga tvivel.

Nästan 400 år senare skojade Sveriges Shakespeare, Tage Danielsson: ”Först när helvetet gör stjärten stekhet, kommer eftertankens kranka blekhet”. Men ordet krank betyder faktiskt sjuk. Och blekhet låter ju heller inte bra.

Det här är en kort text om eftertanken: något i högsta grad friskt. Motsatsen till efterklokhet och en förutsättning för kloka beslut.

Beslutsamhet utan eftertanke kan få oss att frukta vacciner och 5G-master, se konspirationer där inga finns och spara i helt fel kryptovalutor. Spontangifta oss i Las Vegas. Med beslutsamhet utan eftertanke går det att storma Capitolium i Washington.

Eftertankens främste förkämpe är en psykologiprofessor vid namn Daniel Kahneman. Han är en av vår tids viktigaste tänkare, känd för sitt ”hamletska” sinnelag: För Kahneman är glaset alltid halvtomt. När hans första populärvetenskapliga bok, Tänka, snabbt och långsamt, hamnade på New York Times bästsäljarlista trodde Kahneman själv att det var ett tryckfel.

Men Kahneman skiljer sig från Hamlet i att anse att vi människor oftare saknar eftertanke än beslutsamhet. För Kahneman är eftertanken frisk, men beslutsamheten krank och blek.

Där det borde funnits eftertanke finns det i stället beslutsamhet och vice versa. Det är nog därför det bråkas hela tiden. Om corona-kommissionen. Om elpriserna, svenskheten och skatterna. För att inte tala om de kriminella gängen. Om regeringsbildningar, klimatet, förlossningsvården och Nato. Om män, kvinnor och om vem som egentligen är vad. Särskilt bråkas det i konungarikena Facebook och Twitter, dit eftertanken aldrig nått.

Eftertanken tycks oss människor undflyende. Den är ett flyktigt tillstånd som vi måste anstränga oss för att försättas i. Med noggrannhet och disciplin kan vi så hålla den kvar en kort stund. Men så går eftertankens friska hy i beslutsamhetens kranka blekhet över och vi gör eller skriver något dumt.

GustavAlmqvist
Gustav Almqvist är psykolog och forskare vid Handelshögskolan i Stockholm. Han är en av Sveriges främsta experter på individers och organisationers beslutsfattande. 2022 är han aktuell med en ny föreläsning här på Volante. Gustavs föreläsning handlar om att fatta smartare beslut och är baserad på bland andra Ekonomipristagaren Daniel Kahnemans forskning. 2020 släpptes hans bok Tager du?, tillsammans med författarkollegan Fredrik Hjort. 

För bokning: kontakta speakers@volante.se