En deprimerad, barnlös moder får en mirakulös adoption – i schimpanshägnet

  • 3 min

Efter att ha hjälpt Kuif föda upp sin första överlevande unge blev jag hennes favoritmänniska.

Kuif hade sorgligt nog förlorat sina tidigare ungar på grund av otillräcklig mjölkproduktion. Hennes nyfödda ungar växte inte som de skulle utan tynade bort. Varje gång en unge dog gick Kuif in i ett djup depression som utmärktes av att hon vaggade av och an, höll fast sig själv, vägrade äta och utstötte hjärtskärande skrik. Det fanns till och med antydan till tårar: även om vi är den enda primat som fäller tårar kunde Kuif energiskt gnugga ögonen med baksidan av händerna så som barn ofta gör efter att ha gråtit ordentligt. Det vara kanske bara så att ögonen var irriterade, men det uppstod märkligt nog i precis sådana situationer då människor låter tårarna flöda.

en djärv plan

Eftersom Kuif led så mycket varenda gång kläckte jag idén att hjälpa henne att föda upp nästa unge med flaska. Men jag förutsåg problemet att apmödrar är ytterst possessiva, så att Kuif förmodligen inte hade tillåtit oss att ta ungen för att mata den. Så Kuif måste sköta flaskmatningen själv. Det var en djärv plan som aldrig hade prövats förut.

kunde sätta sig på sin egen unge

Sedan löste det sig av sig själv. En ny unge föddes i flocken av en döv mor. Denna schimpanshona hade tidigare aldrig lyckats föda upp sina ungar på grund av hennes oförmåga att höra de små babyljud som tyder på förnöjdhet eller obehag. Sådana ljud styr moderns beteende. Den döva modern kunde till exempel sätta sig på sin unge utan att lägga märke till dess förtvivlade gnäll. För att förhindra ytterligare ett misslyckande, som hade varit lika tungt för denna hona som för Kuif, beslöt vi att ta ifrån hennes senaste unge, Roosje (”Lilla rosen”), omedelbart efter födseln och låta Kuif adoptera den. Vi tog hand om ungen samtidigt som vi tränade Kuif i att hantera flaska. Efter veckor av träning placerade vi sedan den slingrande ungen i Kuifs sovrum.

Gå och ta upp henne!

I stället för att ta upp ungen gick Kuif fram till gallret där skötaren och jag väntade. Hon kysste oss båda, flyttade blicken fram och tillbaka mellan Roosje och oss som om hon bad om tillåtelse. Att utan anmodan ta någon annans unge ses inte med blida ögon bland schimpanser. Men vi uppmuntrade henne, viftade mot ungen och sa: ”Gå och ta upp henne!” Till sist gjorde hon det, och från det ögonblicket var Kuif den mest omtänksamma och beskyddande mor som tänkas kan.

Ingen annan apa i världen gjorde så

Efter denna adoption visade Kuif mig den största tillgivenhet så snart jag visade mig. Hon behandlade mig som en återfunnen familjemedlem, ville hålla båda mina händer och gnällde förtvivlat om jag försökte gå därifrån. Ingen annan apa i världen gjorde så. Genom träningen med flaskmatning kunde Kuif inte bara föda upp Roosje utan sedan också några egna ungar. Hon var evigt tacksam för denna vändning i livet.

Roosje och Kuif.