Att fokusera på det som inte måste göras

  • 2 min

Hur ofta är vi fokuserade på ingenting? Och hur ofta fokuserar vi på en enda sak och gör denna riktigt, riktigt bra, sådär så att tiden nästan står still? När tar vi oss den tiden?

Är det inte märkligt hur vi fyller vår tid med viktigheter, är ambisösa till tusen och jobbar extra mycket utan att särskilt ofta få mera tid. Otaliga möjligheter omkring oss har skapat föreställningen om att livet måste levas intensivt. Det är så mycket som måste göras under den tid vi har fått till förfogande. Vi ska hinna allt vi vill medan vi kan. Men först gör vi det vi tror vi måste göra för att sen kunna göra det där vi egentligen ville. På detta vis går tiden fort och vårt sanna fokus splittras i tusen små måsten som inte för oss dit vi vill.

Otaliga möjligheter omkring oss har skapat föreställningen om att livet måste levas intensivt

Hur ofta reflekterar vi fritt och kravlöst? Låter vårt undermedvetna vara verksamt och vårt medvetna intellekt stilla. Då välbefinnande, intuition, kreativitet och kloka tankar gror. Nog hade de flesta av oss önskat fler sådana stunder.

Om de kommer när vi lutar oss bakåt i kontorsstolen och avstår datorn och mobilen en stund, promenerar eller gräver i rabatten spelar ingen roll. Huvudsaken är att vi ger oss själva dessa tillfällen av ”tanklöshet”. Tanklöshet då den gränslösa intelligens som ligger och lurar bortom allt tänkande kommer fram, och inte blockeras av våra försök att var konkreta och klyftiga. Då sköter vårt undermedvetna mycket utav det vi annars forcerat försöker få klarhet i.

Tid till denna slags avslappnade fokus, som jag berättar om i min kommande bok, handlar alltså inte om att prioritera, utan om att prioritera bort. Vilket inte är en liten sak att göra. För det handlar om att tänka nytt. Om att tänka: jag har tid, därför det är så väldigt mycket jag inte måsta göra.

Börja med att istället för att skriva en att göra-lista, sätta dig ner och tänk ut vad du inte måste göra

I vardagen är det dock ganska trivialt. Börja med att istället för att skriva en att göra-lista, sätta dig ner och tänk ut vad du inte måste göra. Strax kommer du märka att det är ganska mycket. Det kanske inte måste renoveras, åkas på semester eller gås på kompetensutveckling. Du kanske inte måsta bjuda vännerna till sommarstället. Du kanske inte måste tvätta eller städa just idag. Du kan förmodligen skippa att träna.

Skriv istället en att inte göra-lista. Med den försvinner så småningom tankarna på allt det där som ”måste göras”, de som tog både din fokus och din tid i anspråk. Nu kommer tiden till dig, dagarna blir längre, tanklösheten får plats och modet att fokusera på en sak växer.

*

Den 15 augusti utkommer Christinas bok Konsten att fokusera : 10,9.

*

Foto: Nikki Buitendijk (CC BY-ND 2.0)