Simon Kyaga

Simon Kyaga är både medicinsk och filosofie doktor i epidemiologi, överläkare inom psykiatri och tidigare forskare vid Karolinska Institutet i Stockholm. Han har även varit vetenskaplig sekreterare för Sveriges Läkarförbund och Psykiatrifonden.

Det var efter att Simon Kyaga träffat flera patienter med exceptionella kreativa talanger, som han blev mer och mer intresserad av myten om att alla genier också skulle vara ”galna”. Tillsammans med forskarkollegor började han undersöka sambandet mellan psykisk sjukdom och kreativa yrken. 2012 publicerades sedan den största studien någonsin – den innefattade över 1 miljon svenskar – kring kopplingen mellan kreativitet och psykisk sjukdom. Resultatet spreds snabbt över världen och fler publikationer följde, bland annat en studie kring kopplingen mellan ledarskapstalang och bipolär sjukdom. Simon Kyaga har sedan dess publicerat i flera internationella böcker inom hans ämne, t.ex. Cambridge Handbook of the Neuroscience of Creativity.

Nationellt är han känd för allmänheten som expert på Nyhetsmorgon och som sommarvärd i P1 samt som skicklig föreläsare.

Föreläsningar

Hjärnan, psykiatri och förmågan att hantera förändring

Med sin erfarenhet som överläkare inom psykiatri föreläser Simon Kyaga ofta om hjärnan och vad som händer med oss vid förändring, oro och kris och hur vi kan hantera detta. Vår kunskap om hjärnan har ökat vilket gör att vi idag lättare kan förstå varför vi reagerar som vi gör och hur vi bättre kan hantera t.ex. stress och förändring. Simon Kyaga berättar om vad som behövs för att skapa bättre möjlighet för ledare och medarbetare att klara förändring och utvecklas i våra respektive professionella roller.

Pressbilder

Skriv ut sidanSkriv ut sidan