Jan Gradvall

Jan Gradvall är journalist, redaktör och författare. Idag skriver han främst i Dagens Industri men han har även skrivit för Dagens Nyheter, Café och Expressens kultursida. Han har också gjort en musikpodd för Sveriges Radio med namnet Gradvall och medverkar i TV4 Nyhetsmorgon som expert på populärkultur. Tillsammans med futurologen och vännen Magnus Lindkvist startade han 2020 podden Gradvall och Magnus. Baserat på upptäckterna i podden skrev de tillsammans boken Kreativ Friktion: en handbok i nytänkande (2021)

Föreläsningar

Food for thought: Förmågan till nytänkande

Bakom det överanvända och avtrubbade ordet ”kreativitet” gömmer sig en hel värld av anekdoter som visar hur människor har lyckats skapa något nytt. Inom musik, teknik, vetenskap, litteratur, filosofi, konst, näringsliv och allt annat som utgör civilisationen.

En del har arbetat ensamma. Andra i lag. Ibland med vänner, ofta med människor de ogillar. En del har tagit god tid på sig, kanske decennier. Eller så har det skett på någon sekund.

Gemensamt för alla är att de arbetat i motvind, framförallt av självtvivel, och någon gång blivit både hånade och utskrattade. De har suttit övergivna i källare. Sjungit i tomma folkparker. Slagits mot idioter. Eller älskats sönder utan att förstå varför. Jan Gradvall lyfter dem som vi borde inspireras av — personer och team som lyckats skapa något innovativt.

Skriv ut sidanSkriv ut sidan