Emerich Roth

Emerich Roth föddes 1924 i dåvarande Tjeckoslovakien. Han överlevde under fruktansvärda omständigheter fem olika nazistiska koncentrationsläger och kom därefter till Sverige 1950. Han var en av grundarna av Föreningen Förintelsens Överlevande, vars syfte är att sprida kunskaper – främst bland skolorbarn – om händelserna under andra världskriget och att motverka rasism i samhället. Emerich Roths 30 år långa erfarenhet inom socialvården bland utslagna och hatiska människor har lärt honom att det finns en väg ut ur hatet.

Emerich Roth har sedan 1992 föreläst och samtalat på över 1600 skolor runt om i Sverige, ofta tillsammans med före detta så kallade nazister/rasister. Emerich Roth grundade också EXIT som stöd för destruktiva och våldsamma ungdomar att bryta upp från gäng och kriminalitet.

Emerich Roth har fått ett flertal utmärkelser för sina insatser, däribland Raoul Wallenbergpriset (2015), Nelson Mandela-priset (2008) och Kunskapspriset (2011) för ”att han med beundransvärd uthållighet sprider kunskap om hur vi kan motverka våld, rasism och hatbrott. Med sin bakgrund från nazitidens koncentrationsläger har han stor trovärdighet när han i böcker, i föreningar och framför allt genom otaliga besök i skolor framför sitt budskap”. År 2012 förärade Aftonbladet Emerich Roth med priset Svenska hjältars livsgärning under en gala som sändes i TV4.

Skriv ut sidanSkriv ut sidan