Sakerna vi såg

Hur mycket våld och förtvivlan kan man bevittna innan man blir cynisk och härdad?

Sakerna vi såg. Form: Sara R. Acedo.

När Kayleigh råkar ut för ekonomiska problem söker hon jobb som innehållsmoderator på en onlineplattform som hon inte får nämna vid namn. Jobbet består av att bedöma kränkande filmer och bilder – och välja vad som ska plockas bort och vad som ska vara kvar. Det är ett tufft jobb och Kayleigh och hennes kollegor tvingas se hemska saker, samtidigt som de är föremål för strikt regim på arbetsplatsen. Plattformens riktlinjer är ofta svåra att förstå och ständigt föränderliga. Men Kayleigh trivs, hon hittar både vänner och flickvän. Allt är bra, eller verkar det bara så?

Sakerna vi såg av Hanna Bervoets är en skrämmande, kraftfull och gripande berättelse om vem eller vad som bestämmer vår världsbild. Genom att undersöka den toxiska världen av innehållsmoderering tvingar romanen oss att fråga: Vad är rätt? Vad är verkligt? Vad är normalt? Och vem får bestämma?

Bervoets är en av de mest hyllade nederländska författarna i sin generation. Förstaupplagan av Sakerna vi såg har sålt i över 650 000 exemplar.

Läs en mini-intervju med Hanna Bervoets här.
Läs ett utdrag ur boken här.

Hanna Bervoets. Foto: Klaas Hendrik Slump.

”Det har skrivits reportage om innehållsmoderatorer och gjorts dokumentärer. Men romanen som berättarform har fördelen gentemot journalistik att den kan tränga in i huvudet på personer. Vad som på papperet låter som ett experiment i en psykologistudie på ett universitet är i dag plötsligt verklighet. Ett arbete.”

Jan Gradvall, Dagens Industri

”Det var längesedan som jag läste en roman som förtjänar benämningen ’samtidsroman’ lika mycket som Hanna Bervoets bok gör.”

Kristian Ekenberg, Gefle Dagblad

”Jag har länge drivit frågan om vem ska orka rensa i nätjättarnas kloaker som en av de viktigaste framtidsfrågorna för internet. Utan innehållsmoderatorer kraschar allt. Men det är ett jobb som liknar mental tortyr.
I den fiktiva berättelsen om en innehållsmoderators vardag i ”Sakerna vi minns” av Hanna Bervoets får vi en brutal påminnelse om att vi måste skydda och bry oss om de som gör ett skrämmande jobb i verkligheten för att skydda oss.”

– Brit Stakston, författare och VD för Blank Spot Project

”Min syn på internet skiftade gradvis under läsningen. Hanna Bervoets visar de dunkla villkor som styr både vårt digitala liv och våra nära relationer, och det är emellanåt rätt obehagligt.”

Essy Klingberg, kulturskribent och debattredaktör på SvD

Här finns boken

Förstautgåva
Finns på Volante-shop Bokus eller i din lokala bokhandel.