Den ene var en ekonomiskt oberoende annonsmiljonär. Den andre var nyrik, körde runt i en röd Ferrari och sökte efter meningen med livet.
Idag målas musikjätten Spotify upp som resultatet av två entreprenörers vision för att rädda en musikindustri i total kris. Men hur sann är den bilden?
I Sagan om Spotify berättar de prisbelönta ekonomijournalisterna Erik Wisterberg och Jon Mauno Pettersson hur det egentligen gick till när ett av Sveriges främsta – men också mest hemlighetsfulla – företag skapades. Inte den tillrättalagda, välpolerade historia företaget själv vill berätta, utan sanningen bakom kulisserna.
Hur kom det sig att den 23-årige Daniel Ek startade Spotify? Hur lyckades han övertyga skivbolagen med det omöjliga – att ge bort sin musik gratis? Vilka är de okända genierna bakom musiktjänsten? Och hur rika blev grundarduon egentligen?
Genom intervjuer med ett 50-tal nyckelpersoner tecknar författarna det definitiva dokumentet över framgångssagan Spotify. Den svindlande resan tar sin början i Stockholmsförorten Rågsved och sträcker sig hela vägen till miljardfesten på Wall Street. Här framträder också Pirate Bay-grundaren Peter Sunde och berättar om kopplingen till piratrörelsen.
Sagan om Spotify är är en bearbetad version av en reportageserie publicerad på nyhetssajten Breakit, och ges ut av Volante förlag i samarbete med Breakit.
Erik Wisterberg är en prisbelönt ekonomijournalist inriktad på det nya, digitala näringslivet. Han står bakom en rad uppmärksammade reportage, som exempelvis wallraff-granskningen av Uber Eats och Foodora. Erik nominerades 2017 till Årets Journalist av Sveriges Tidskrifter och vann 2018 Guldspaden – Sveriges tyngsta pris för grävande journalistik.
Jon Mauno Pettersson är en av personerna bakom nyhetssajten Breakit.se, där han idag är nyhetschef. 2018 vann han (tillsammans med Erik Wisterberg) Guldspaden för granskningen av Uber Eats och Foodora.
Breakit är en av Sveriges snabbast växande nyhetskanaler. Sajten fokuserar på det nya näringslivet och entreprenörerna som formar det. 2017 utsågs Breakit till ”Årets digitala tidskrift” på Tidskriftsgalan.