Nedkopplad En familj. Ett experiment. Ett liv utan teknik.

Hej då tv! Hej då internet! Hej då mobilen!

Under ett halvår ska den iPhone-beroende mamman och journalisten Susan Maushart och hennes tre teknikknarkande tonårsbarn leva nedkopplade. Hon kallar det för ett experiment. Barnen kallar det för tortyr.

Nedkopplad är en underhållande familjeskildring – men också en seriös undersökning av hur vi använder teknik och hur den påverkar våra liv. Att vara nedkopplad medför problem, både praktiskt och känslomässigt. Men när bitarna väl börjar falla på plats så sker något oväntat – familjen som tidigare brukade sitta framför varsin skärm och skicka snabbmeddelande till varandra via nätet börjar plötsligt att prata med varandra, spela spel och äta gemensamma middagar, något som var helt otänkbart före Experimentet.

Susan Maushart har haft Henry David Thoreaus Walden som inspirationskälla innan och under Experimentet, och precis som Thoreaus resa handlar Nedkopplad inte om att fly från verkligheten – tvärtom handlar den om att komma närmare en verklighet som ständigt verkar glida längre ifrån oss.

Nedkopplad skildrar med lika stor del humor som allvar vad det faktiskt innebär att vi idag nästa alltid är uppkopplade. Missa inte berättelsen om hur sex månaders digital avgiftning förändrar fyra personer för alltid.

Nedkopplad i media

The Winter of Our Disconnect är en verkligt tankeväckande bok om vad dagens kultur egentligen gör med oss.

Anders Mildner i Expressen

Exakt hur Experimentet, som familjen kom att kalla det hela, utföll tänker jag inte avslöja, för det här är en bok du absolut ska läsa. Mausharts betraktelse över den fartblindhet som drabbat oss alla, där vi dagarna i ända står och pillar med våra iPhones och iPads och iPods, är en ytterst välbehövlig påminnelse om att det i alla sammanhang är lämpligt att reflektera över vad man egentligen sysslar med.

Anna Lindblom i Skånska Dagbladet

Vad man än gör som förälder är man dömd att hindras av sina skuldkänslor.

Susan Maushart i Nyhetsmorgon

Medieforskaren Susan Maushart var minst lika internetberoende som sina tre tonårsbarn när hon bestämde sig för att låta familjen genomgå digital avgiftning: ett halvår utan TV, datorer och mobiltelefoner, Ipods och dataspel.

Caroline Wetterborg i Metro

O_Maushart_Nedkopplad_utf.indd

 

Här finns boken

Förstautgåva
Finns på Adlibris Bokus eller i din lokala bokhandel.

E-bok
Finns på iTunes

Författare

Susan Maushart är en amerikansk författare, journalist och forskare från New York University. Hon har bland annat skrivit boken The Mask of Motherhood som beskrevs av London Times som en ”feministklassiker”. Nedkopplad är den första boken av Susan Maushart som ges ut på svenska. Läs mer om Susan.

Pressbilder

Fotograf: Frances Andrijich/Volante