När livet inte följer manus Om ett barns rätt att fungera annorlunda – och hur mammans kamp spreds över världen

Allt man önskar sitt nyfödda barn är ett lyckligt, innehållsrikt och värdigt liv. Men, så slår ödet till och det visar sig att detta liv inte alls är en självklarhet.

Att få ett barn med funktionsnedsättning vänder upp och ned på tillvaron. När Sophie Dow får dottern Annie anar hon direkt att något inte är som det ska – men det ska ta sexton år innan familjen till slut får ett fullödigt svar på gåtan.

Under tiden lever familjen ett utmanande, utmattande men också alldeles underbart liv tillsammans. Sophie Dows kamp för sin dotters rättigheter leder till grundandet av Mindroom, en internationell organisation som framgångsrikt jobbar för barn och ungdomar med inlärningssvårigheter.

När livet inte följer manus är ett inspirerande, personligt detektivdrama, där Sophie Dow med humor, glöd och oväntat stöd från såväl en Hollywoodregissör som brittiska kungahuset söker svar på frågan: Varför är inte alla hjärnor lika mycket värda?

Sophie Dows och hennes dotter Annies livsöden är förebild i Anthony Minghellas Hollywoodfilm Breaking and entering, där Sophie spelas av Robin Wright. Hon har även varit sommarpratare i P1. När livet inte följer manus är hennes debutbok.

Den uppdaterade ljudboken innehåller gästspel av Märta Tikkanen och Annie själv.

Sophie Dow om livet i lockdown, Annie och vikten av hjälp under pandemin: Same procedure as every evening, Ms Sophie

”Vilken kraftfull och underbar berättelse och vilken kamp.”

Amelia Adamo, journalist och medieentreprenör

”Mycket väl berättat, välskrivet och förstås smärtsamt. Jakten efter diagnosen, efter att förstå och det svåra med att som förälder inte ha några beprövade ”verktyg”, metoder, tillvägagångssätt. Sova under sjukhussängen och sekundpassning.”

Alice Petrén, Sveriges Radio

”En kanonbra bok. Välskriven och djupt berörande. Och rolig!”

Henrik Ekman, vetenskapsjournalist

”Jag anser att den borde bli lärobok på alla socialhögskolor och lärarutbildningar, alla andra utbildningar där man har med människor att göra.”

Gunilla Boëthius, journalist, dramatiker och författare

En av fyra bästa böcker 2018 enligt Ingalill Mosander: ”En inspirerande bo om viljestyrka, hopp och en moderskärlek som kan försätta berg.”

”Ett mästerverk inom ’vår neuropsykiatriska värld.’ I och med att Sophie Dow fokuserar på det positiva i så hög grad skapar hon en annan plattform, som är nödvändig i samhället för att komma någonstans , i förståelsen, toleransen men också för att skapa hopp till närstående, de med de neuropsykiatriska funktionsvariationerna och professionella. Boken är så väl balanserad, så mångfacetterad och rik.”

Svenny Kopp, neuropsykiater, forskare, ledare av ”Flickprojektet” och författare

Här finns boken

Förstautgåva
Finns på Adlibris Bokus eller i din lokala bokhandel.

Pressbilder