Utkommer 27 april 2023

Legenden En självbiografi (Hur han blev störst – hans egen berättelse)

Börje Salmings ärliga självbiografi om uppväxten och hockeyåren, med ett nyskrivet efterord där brodern Stig berättar om Börje Salmings sista tid.

”Vad är det som formar en människa?

Vad är det som gjort mig till mig?

När jag var aktiv var en av mina styrkor att kasta mig ner och täcka skott. Det var nåt jag bara gjorde. Pucken skulle ju stoppas och det var det effektivaste sättet. Om jag fick den i huvudet eller på benskydden spelade ingen roll.

Det påminner om livet med naturen i Salmi. Torneträsk måste man på den tiden över med båt eller spark om man skulle till Salmi. Eftersom man måste var det inte mycket idé att fundera på vad som kunde hända.

Det var bara att göra det som måste göras.

Har man lagt ut nät måste de tas in.

När jag senare sett på ishockey kan jag riktigt rygga till när nån täcker skott. Jag vet ju hur ont det gör och hur farligt det kan vara. Jag skulle aldrig göra det nu. På samma sätt som jag aldrig skulle sätta mig eller mina barn i en båt när det stormar som det ofta gjorde på Torneträsk.

Men skulle pucken stoppas så skulle den.

Skulle näten upp ur sjön så skulle de.”

*

Börje Salming lämnade Gävle 1973 och åkte till Toronto, värvad av Maple Leafs. När han lämnade USA och NHL 1990 hade han mer än tusen matcher bakom sig och var en av ishockeyns största legendarer.
Med sig hade han fantastiska berättelser. Efter hemkomsten till Sverige bad han journalisten Ola Liljedahl om hjälp att skriva sin självbiografi. Läs här en mini-intervju med Ola Liljedahl om arbetet med boken!

I boken gav Börje Salming sin bild av tiden i Kanada och USA, samt var öppenhjärtig om med- och motgångar, förhållandet till alkohol och droger, familjelivet – men också om det samiska arvet, uppväxten i Kiruna och om hemkomsten. Den här boken är en bearbetad utgåva.

 

Här finns boken

Förstautgåva
Finns på Volante-shop Adlibris Bokus eller i din lokala bokhandel.

Ljudbok
Finns på Bookbeat Nextory Storytel