Utkommer i september 2023
Vad är ansvar, kärlek, faderskap och närvaro i kärnfamiljen? Och varför leder manligheten så lätt till ensamhet, viljan att fly och rädslan för att bli instängd?
Ingenmansland är en personlig essä om att bli man och pappa, om fäder, om att älska, supa, åka skidor, leva, dö, vara naken, ta ansvar och gå i parterapi – och om varför det är så svårt för svenska män att hitta sin plats i dag.
Under 2022 publicerade författaren Gunnar Ardelius två texter på DN Kultur som snart blev några av årets mest lästa. Med utgångspunkt i ett sökande i sig själv och i samtidslitteraturen undersökte han vad det innebär att vara man och gift trebarnsfar idag. Ambitionen var att släppa in frisk luft i det unkna och syrefattiga rum där mäns känslor och dilemman hittills har diskuterats.
Nu har han fördjupat dessa texter i en längre essä.
”Jag flydde in i skidåkning. Bestämde mig för att åka Vasaloppet. Ville vara i spåret hela tiden. Efter en tid bad min fru mig att trappa ner, att skjuta på det hela. Var det verkligen vettigt att åka Vasaloppet när vi precis fått en bebis, kunde jag inte vara hemma i stället? Jag försökte vara tillmötesgående, förstående, men bara på ett sådant vis att jag fortfarande kunde få åka mina mil. Tanken på att ställa in Vasaloppet fyllde mig med skräck. Det var otänkbart.
På ett intellektuellt plan förstod jag att jag var dum i huvudet, jag ville ju vara en schyst pappa och man, men i djupet av mitt väsen var jag livrädd för att bli instängd och det gjorde mig arg. Kunde hon inte förstå att jag bara klarade av att vara närvarande om jag fick vara borta en stor del av tiden?
Många av oss som blir pappor som själva haft frånvarande fäder har länge burit på en undran. Vad händer inuti den som försvinner? Vi vill uppsöka platsen vi drömde om som barn men aldrig fick tillträde till. I den generation av författare som blivit pappor på senare år har något börjat förändras. Den känslomässigt närvarande pappan har motvilligt gjort entré i samtidslitteraturen – ett öppet spår.”