Utkommer i juni 2022

Fundamentalt 10 nycklar till verkligheten

Nobelpristagaren Frank Wilczek har kallats underbarnet som öppnade upp universum på ett helt nytt sätt. Fundamentalt är hans hyllning till vetenskapens uppfinningsrikedom och människans geni och berättelsen om allt vi vet och allt vi står inför att lära oss om vår verklighet. Det är briljant, klarsynt och tillgänglig populärvetenskap när den är som bäst. Och den kommer att göra din värld så mycket större.

Fysikpristagaren Frank Wilczek tar läsaren med på en enkel men samtidigt djuplodande undersökning av verkligheten med utgångspunkt i de revolutionerande upptäckter som den moderna vetenskapen gjort genom historien. Med smittande glädje och passion för fysiken guidar han oss genom de grundläggande idéer som formar vår förståelse av vad världen är och hur den fungerar. Sida för sida öppnar sig vår verklighet på ett helt nytt sätt för läsaren och framstår i Wilczeks nästan poetiska språk större, rikare och märkvärdigare än den någonsin varit. Han har vunnit Nobelpris, men säger själv att han är lika stolt över Fundamentalt.

Läs utdraget Ödmjukhet och självrespekt ur boken här.

Genom att kombinera de mest grundläggande frågorna med vetenskapliga fakta och fascinerande spekulationer undersöker Frank Wilczek idéerna som formar hela vår kunskap om universum: tid, rymd, materia, energi, komplexitet och komplementaritet. Lustfyllt tar han oss med genom vetenskapshistorien och berättar om hur nytänkande vetenskapspersoner som Galileo, Kepler och Newton steg för steg flyttade fram gränsen för vad vi vet, och hur de gjorde det. Hans berättelse leder oss ända fram till dagens vetenskapliga horisont – och spanar nyfiket bortom den för att visa några av de nya genombrott som snart kan komma.

Sagt om boken:

”En vacker och inbjudande sammanfattning av vår fysiska verklighets grundläggande fakta.” Steven Pinker, forskare och författare

”I sin medryckande och lättfattliga bok visar Frank Wilczek hur den moderna vetenskapens väldiga byggnad konstruerades av några få grundläggande byggstenar, men att den aldrig skulle ha blivit så imponerande stor utan ett alldeles speciellt sätt att tänka om vetenskapliga belägg och hur de kan användas för att förstå världen omkring oss. Alla som är intresserade av grunderna till dagens avancerade vetenskap kommer att njuta av denna bok.” Venki Ramakrishnan, kemipristagare

Här finns boken

Förstautgåva
Finns på Volante-shop eller i din lokala bokhandel.

E-bok
Finns på Adlibris Bokus