Fotbollens matematik Mer än en sport: så analyserar du matcher, spelare och resultat

Vad har fotboll med matematik att göra? Det mesta faktiskt. Från antalet skott på mål till tabeller och taktik är fotbollen full av siffror, mönster och former.

Matematikprofessorn David Sumpter visar hur vi genom matematikens lins kan se fotboll på ett nytt sätt. Vi får lära oss om likheterna mellan en myrkoloni och holländsk totalfotboll, hur sannolikhetsteori kan ge tretton rätt, fysiken bakom Zlatans cykelspark och hur Barcelonas mittfält är uppbyggt geometriskt.

Mer än en sport innehåller också unika beräkningar för svensk fotboll: Vem vinner Allsvenskan? Hur ska förbundskaptenen välja spelare? Varför är damfotbollen bättre på att ta tillvara talanger än herrfotbollen?

”Mer än en sport ger nya insikter i en sport vi har följt i hela våra liv. Men den är mer än en bok om fotboll, och så mycket bättre av precis den anledningen.”
– Sky Sports

Detta är en uppdaterad pocketutgåva av boken ”Mer än en sport”.

Mer än en sport_Front Hi

 

Här finns boken

Förstautgåva
Finns på Adlibris Bokus eller i din lokala bokhandel.

Författare

David Sumpter är professor i matematik vid Uppsala universitet. I sin forskning har han studerat rörelsemönster hos allt från folkmassor till afrikanska gräshoppor. Enligt honom är matematik nästan lika roligt som fotboll.

Pressbilder