Ny på Volante/ MATTIAS PETTERSSON: Jag tror på omvägens princip
En ny medarbetare här på Volante har tagit plats vid hörnskrivbordet i vårt stora rum mot gatan — vi kallar det redaktionsrummet. Mattias Pettersson har i augusti börjat som ny förläggande redaktör på Volante. Han kommer senast från många år på Bonnierförlagen och en tjänst på Semic som redaktör.
Vilken är din favoritvolantebok?
Max Tegmarks Liv 3.0 är ett stycke svindlande, omvälvande och oupphörligt fascinerande läsning om vad som är att vänta i framtiden – och vad som redan händer omkring oss. En helt annan sorts intelligens som har några miljoner års försprång på både människor och maskiner är förstås fåglarna, som man lär sig helt makalösa saker om i Jennifer Ackermans Bevingad intelligens.
Du har jobbat på förlag den största delen av ditt yrkesliv. Varför blev det så?
Att dagligen få vara med och välja ut, forma och förädla böcker, det är väl nästan förklaring nog? Men det började väl med att jag var familjens bokmal, som sedan med stor förtjusning började jobba i bokhandel – tills jag fick upp ögonen för att man kunde jobba med böcker redan innan de kom färdigtryckta till bokhandeln (och dessutom sitta ner och dricka kaffe vid ett skrivbord på arbetstid). Att jag är vetgirig och allmänbildningstörstande är väl också en del av förklaringen – bättre sysselsättning för att mätta såna behov får man leta efter. Mig får ni bära ut från redaktionen när min yttersta deadline är kommen.
Hur kommer det märkas att du börjar på Volante? Någon ny typ av böcker eller favoritgrepp i bokredaktörandet eller produktionen som kommer sticka ut?
För mina kollegor kanske mest genom en ökad grad av visslande och nynnande på redaktionen – något jag glatt gör utan att riktigt tänka på det. Utåt och för utgivningens del tänker jag att det kanske kommer dyka upp lite extra om människans strapatser och äventyr ute i rymden och biografier om hängivna vetenskapsmän och forskare – förr och nu.
Och så har jag ju arbetat många år med illustrerad facklitteratur, så det kanske rent av dyker upp någon extra titel av det slaget.
Vilka böcker sätter du annars igång med?
Jag är just mitt uppe i Brad Stones på alla sätt häpnadsväckande och inte så lite underhållande Världens största butik – biografin om Jeff Bezos och Amazon (kommer ut 14 oktober). Makalöst intressant om hur Jeff Bezos med en dåres envishet och inte så få koleriska utbrott (inom Amazon kända som s.k. knäppar) skapade världens största butik (och på köpet samlade ihop världens största personliga förmögenhet) – och nu bland annat siktar på att ta människor ut i rymden, på tal om fascinationen för folk i omlopp.
Dessutom är jag i gång med barnläkaren Jonas F Ludvigssons kunniga och erfarna Barnläkarens guide – farligt och ofarligt från nyfödd till tonåring (i bokhandeln 11 november), som verkligen kommer att bli en given bok för ALLA föräldrar att ha hemma. Doktor Jonas ger oss olika patientfall baserat på sin långa praktiska erfarenhet inom vården, så man får verkligen en fördjupad insikt bortom den lite trista, opersonliga och inte alltid helt entydiga informationen på nätet.
Du har en särskild vana att promenera mycket varje dag. Varför?
Enkla svaret: Det är ett lätt sätt att röra lite mer på mig. Men det handlar lika mycket om att ta mig en stund för att sortera tankarna efter en arbetsdag och klura på nya idéer. Promenadens och tankeverksamhetens förhållande är ju något som redan de gamla grekerna lyfte fram. Jag överväger nästan att börja prata högt på promenaderna också, i någon sorts Platon-dialog med mig själv, men tänker att det kanske är lite för tidigt i livet att bli känd som den där göken på Götgatan.
Dessutom tror jag alltmer på att praktisera omvägens princip i vardagen – att ta den längre eller mindre givna vägen hem för att upptäcka nya saker och i all enkelhet ge sinnena och tankarna vidgade vyer och upplevelser.