”En av dem jag djupintervjuade var med när Einár mördades”

15 november 2024 kommer Nina Svanbergs debutbok Utpekad: Goaren – Einár, Dumle och hon som överlevde. Nina är dock redan en ärrad (bokstavligen) reporter som bevakat flera ämnen och geografiska platser. På senare år har hon jobbat på Expressen där hon framförallt skildrat den svenska kriminella miljön. Vi ställde några frågor till henne inför boklanseringen.

– Du har arbetat som krimreporter sen 2017 och bevakat några av de största fallen senaste åren. Vad är det med mordet på Einar som tagit sig under skinnet på dig?

Jag kom nära i och med att jag vid den här tiden hade påbörjat ett researcharbete där jag intervjuade gängkriminella om den negativa livsspiralen de befann sig i. En av dem jag djupintervjuade befann sig mitt i det och var med när Einár mördades. Jag fick en unik inblick och sedan fortsatte jag bara, eftersom varje sten jag lyfte på ledde till en annan.

– Boken innehåller helt unikt material, som tidigare inte publicerats. Vad rör det sig om?

Det handlar bland annat om tidigare opublicerade intervjuer med dels Dumle, som var med när Einár mördades, men det är också dagboksanteckningar som han skrev på datorn som jag fått tillgång till. Dumles flickvän berättar också om hur det är att vara flickvän i en sånt här sammanhang – och om hur hon överlevde efter att även Dumle mördades. Boken innehåller även fler detaljer om flera händelser före och efter oktober 2021.

Dumles flickvän berättar också om hur det är att vara flickvän i en sånt här sammanhang

– Vad har den här historien – och den här boken – kommit att kosta dig rent personligen?

Mycket övertid! Jag hade hoppats att boken kan bidra till debatten om vad vi förväntar oss av vad vittnen och målsäganden ska bidra med när polisen utreder grova brott. Einár ville inte medverka när polisen utredde kidnappningen och hans anhöriga var också mycket rädda att prata. I boken pratar även Adel, den andra rapparen som var med i det där källarförrådet när mordet skedde, och jag pressar honom att berätta mer. 

– Ordet ”goare” kan nog många studsa på. Vad betyder det och när kommer det med i Språkrådets nyordslista?

Att goa någon betyder att ge förövarna en plats för var offret befinner sig. Haval goade Einár exempelvis, genom att ta honom till en plats där förövarna kunde hämta honom. Vi har senaste åren sett flera exempel på detta och det är ett typiskt modus i den gängkriminella miljön. Man kan behöva tryckish och goish, det vill säga en lägenhet att vara i innan och efter brottstillfället och att en medhjälpare (goare) säger var personen är och när. 

– Kommer mordet på Einár lösas en dag, tror du?

Det finns fortfarande personer som kan berätta mer och med dagens teknik finns möjligheterna att chattar kan peka polisen i rätt riktning. Mordvapnet har till exempel inte hittats än. Samtidigt har polisen sagt att man tror sig veta vilken kriminell gruppering som ligger bakom mordet. Men de sista pusselbitarna saknas eftersom spåren de haft aldrig räckt för ens en häktning.