I boken dras en linje från en uråldrig tradition till en ny generation rappare från Järva

En länge emotsedd debut är Mohamed Yussufs bok Nation av poeter, som utkommer i april 2025. Vi ställde fem snabba frågor till debutanten just som sista handen läggs vid manuset.

 

– Varför heter din debutbok just Nation av poeter? Vilken nation är det som avses?

 

Nation av poeter syftar på Somalia på Afrikas horn. Benämningen myntades på 1800-talet och har återkommit som ett sätt att beskriva det somaliska folkets rika poesitradition. I boken dras en linje från denna uråldriga tradition till en ny generation rappare från Järva.

från en uråldrig tradition till en ny generation rappare

– Du har inte skrivit en biografi över artisten Yasin, men han är ändå en centralgestalt i boken. På vilket sätt och varför?

 

Yasin har från start varit en förgrundsfigur för den nya generationens gangsterrappare som började ta plats mot slutet av tiotalet. Det har han fortsatt att vara, samtidigt som han vuxit ut till en av landets största artister. Ofta har de största rubrikerna och kontroverserna kring genren kopplats till honom. Han är huvudperson även i min berättelse om hur en liten grupp vänner från Rinkeby och Järva tog sig hela vägen till de stora scenerna, och den brokiga resa som följde.

– Du har jobbat med den här boken länge. Vilken har varit den största utmaningen – och vad har varit mest kul?

 

För att få bra intervjuer krävs förtroendebyggande och det tar tid. Boken berör ämnen – gangsterrap, utanförskap, förorten, segregation, kriminalitet – som är laddade, polariserande, och svåra att skriva om. Mest givande har alla samtal varit, även de många mötena med personer som inte kom med i boken. Följa Yasin ute i Europa har också varit en höjdpunkt.

 

– Vilken läsare ser du framför dig, eller önskar du dig?

 

Jag hoppas på olika typer av läsare. Dels unga människor, som gillar Yasin och gangsterrapparnas musik. Men också vuxna som kanske mest känner till dagens hiphop utifrån löpsedlar och rubriker.

– Hur tycker du att man ska tänka kring gangsterrappen och kriminaliteten – stor fråga, men i korthet: Kan man egentligen skilja på verk och person?

Ibland känns det naturligt att göra, andra gånger inte. Det finns många som säger nej till R. Kelly men ja till Michael Jackson. Individuella värderingar kan också skilja sig från de bedömningar som görs av offentliga institutioner.