Jan Emanuels Så var det med det är inte en självbiografi

Jan Emanuel har tackat nej till att skriva sina memoarer i tio år. Men i höst kommer äntligen Så var det med det, en opolerad rags to riches-saga som handlar lika mycket om hur Sverige blivit som det blivit som varför Jan Emanuel är den som han är.

— För mig är det helt ointressant att skriva ännu en kändismemoar. Däremot har jag med åren insett att jag kan använda mig själv som redskap för att visa hur vi människor fungerar, och varför samhället ser ut som det gör, säger Jan Emanuel.

Så var det med det är en opolerad rags to riches-saga, från uppväxten i Gottsunda präglad av fattigdom, droger och brutalt våld, via företagsbyggande, dokusåpor och kändisskap, hela vägen till maktens korridorer och Riksdagen i Stockholm. Det är berättelsen om ett barn som tvingades att växa upp alldeles för fort, och om ett stort och ofta missförstått politiskt engagemang.

— Jan Emanuel förkroppsligar Sverige. I hans liv ryms välfärdsstaten som avvecklades, folkhemmet som försvann och socialdemokratin som någonstans på vägen gick vilse. Framför allt är det en helt otrolig story – gripande, absurd, rolig och ibland väldigt mörk. Janne har levt för oss alla, säger Johan Wirfält, förläggare på Volante.

För första gången väljer Jan Emanuel nu också att berätta om den avgörande vändningen som fick honom att lämna livet som kriminell för att i stället börja hjälpa andra. ”Jag har inte ett lik i garderoben. Jag har en hel kyrkogård”, säger han. Och det är den garderoben han nu öppnar på vid gavel. Jan Emanuel avslutar:

— Att skriva den här folkbildningsboken – där jag använder mig själv för att förklara och diskutera hur vi människor fungerar, med ljuset och mörkret som bor i oss alla – det har inte varit helt utan smärta.

Så var det med det släpps den 5 oktober.
Recensionsdag 21 oktober.