Tre frågor till Sara Kristoffersson, aktuell med boken ”Hela havet stormar”

Hela havet stormar är Sara Kristofferssons egen berättelse om Vita havet-debatten. Det är en naken fallstudie från en myndighet, som ställer frågor av principiell vikt för oss alla. Vi ställde några givna frågor till Sara i de omtumlande timmarna efter att hon precis fått boken från tryck…
– Sportfrågan: Hur känns det nu när Hela havet stormar finns i tryck?
Befriande.
– ”En fallstudie inifrån en myndighet” är undertiteln. Vad har ordet myndighet för betydelse här?
Konstfack är en myndighet, och en myndighet ska ska enligt regeringsformen präglas av saklighet och opartiskhet. Så har det inte funkat i praktiken, jag tänker spontant på Sverker Olofssons kristallklara fråga i det gamla tv-programmet Plus: ”Ska det vara så här?”
– Vad vill du åstadkomma med boken Hela havet stormar
Jag vill visa vad som händer när identitetspolitisk aktivism och mobbning får spelyta på en myndighet. Problematiken har principiell räckvidd.