Välkommen, Joakim Tholén: ”En gammal indieräv som drunknat i sunkadelika-träsket”

Vi välkomnar nu en ny medarbetare, förläggande redaktören Joakim Tholén, som kommer att ta ett särskilt ansvar för Volantes utgivning i ljudformatet.  Vi ställde honom fem frågor …

Du har tidigare jobbat på Storytel. Vad gjorde du där?

I huvudsak var jag faktaansvarig förläggare på Storytels svenska förlagsdel. Jag fick chansen att jobba både med licensierade ljudböcker och originalserier – det var en dröm som gick i uppfyllelse, men allt har sin tid. Därför känns det så roligt att få ansluta till mitt personliga favoritförlag. Det finns faktiskt inget svenskt förlag vars böcker jag läst så mycket och så intensivt som Volantes.  

Du började dina yrkesår med att ro om i grytan i Västervik. Berätta, vad gjorde du?

Knappt torr bakom öronen snubblade jag som drygt tjugo över den småländska gränsen och blev politisk redaktör på Västerviks-Tidningen. Det var lärorika år som jag är tacksam för och jag har en varm relation till Tjust. Idag har jag lagt politiken på hyllan och definierar mig som apolitisk – livet blir klokare och roligare så. 

Du har även jobbat med annat där du analyserat debatt-Sverige. Vilka är ingredienserna för en bra debatt? Eller kanske snarare vad som sätter igång en debatt?

Haha – politiken har onekligen sin alldeles egen dramaturgi! Precis som i en stark berättelse måste det finns en tydlig konflikt där mycket står på spel. Det där är särskilt viktigt att tänka på när man jobbar med samhällsböcker. Innehållet kan vara både spränglärt och insiktsfullt, men om det inte gör någon förbannad är risken stor att verket inte hittar sina läsare.

Hur kommer det märkas att du börjat på Volante?

Vi lever i den mest omvälvande tiden på bokmarknaden sedan Johann Gutenberg spred sin tryckpress över Europa. Det är lika spännande som utmanande för förlagen. Själv älskar jag hur det tvingar oss att tänka nytt om allt från vilka berättelser vi skapar till vilka format vi producerar och – inte minst – hur vi tjänar pengar på dem. Jag hoppas att min erfarenhet kan bidra till att Volante blir en än starkare aktör på ljudmarknaden och att det märks både på förlaget och hos publiken. 

Du nämnde något om ett nytt intresse för kupletter. Kommer du helt enkelt går runt och sjunga här?

Haha! Jag visste att det där skulle straffa mig, men det är sant att jag är en gammal indieräv som drunknat i sunkadelika-träsket. Skyller på morfar, en grinig gammal skärgårdsgubbe och spelman som jag delvis växte upp hos. Att som tioåring ägna dagarna åt att lyssna på rispig schlager från 40-talet satte sina spår… och ja, här har ni mig. Kuplettframföranden på redaktionen lämnar jag dock åt Mattias