Julhandla med eftertanke

FN:s stora klimatmöte i Madrid och årets julhandel drar igång samtidigt … Vi är många som tampas med frågorna kring vår egen klimatpåverkan och våra konsumtionsmönster. Så hur tänker de som verkligen är insatta? Vi ställde några frågor till författaren
Anne Sverdrup-Thygeson, professor i biologi vid NMBU (det norska lantbruksuniversitetet på Ås). Hon har forskat på insekter i många år och undervisar i naturförvaltning och biologisk mångfald i skogen. Anne, som är en efterfrågad pedagog och föredragshållare, var sommarpratare i P1 2019 och driver en forskarblogg om insekter tillsammans med kollegor på NMBU. Bästsäljaren Insekternas planet – om småkrypen vi inte kan leva utan som utkommit i 24 länder kommer senare i vår ut i en vacker pocketutgåva. Ungefär samtidigt utkommer hennes första barnbok, Insekternas hemligheter – bland bärfisar, tvestjärtar och zombiebaggar

Vad gör du för att minska din klimatpåverkan?

– Jag gör detsamma som många andra; allt från att begränsa flygandet så mycket som möjligt, till att köra elbil om jag måste ta mig någonstans med bil. Jag äter lite kött – då främst lokalt viltkött – och brukar använda närproducerade råvaror. Jag engagerar mig i miljödebatten, både professionellt och privat, genom att prata och skriva om miljöfrågor i media och hålla föreläsningar för politiker, lärare med flera. Jag är medlem i miljöorganisationer. Miljöfrågor är viktiga för mig när jag röstar, både i lokala val och stortingsval. Och så skriver jag böcker om insekter och varför vi måste ta hand om naturen …

Förslag på hållbara julklappar? 

– Ge bort gemensamma upplevelser! En utflykt med lägereld, en middag tillsammans, ett teaterbesök eller kanske en skalbagge-safari? Man kan också ge bort tjänster – exempelvis nackmassage, matlagning, en reparationskväll – eller något annat som kan glädja mottagaren.

Vad önskar du för 2020 i miljö- och klimatfrågan?

– Att fler människor öppnar sina ögon för alla små kryp och fantastiska interaktioner i naturen och inser vikten av att säkerställa en rik artmångfald för att möta klimatförändringarna. Jag hoppas också att våra politiker inser allvaret och tar till starka åtgärder så att vi uppnår den grundläggande förändring i samhället som är nödvändig enligt kunskapsplattformen IPBES (Intergovernmental platform on biodiversity and ecosystem services). Vi måste skydda naturen och allt det goda vi får av den, för våra barns och barnbarns skull!

Anne Sverdrup-Thygeson, från Skavlan i SVT.