”Boken som faktiskt förändrade våra liv (och vårt sätt att jobba) – den måste vi ju också ge ut”

Böcker som förändrar människor och ibland hela samhällen – finns det något mäktigare? Det är sådana böcker som vi på Volante vill ge ut.

Deep work visade sig vara en sådan bok, även om vi först läste den främst av eget intresse. Tobias Nielsén, Volantes förlagschef, fångade upp boken och gav den sedan till Klas Ekman, förläggande redaktör.

Sedan kunde de inte sluta prata om den. (Läs även Tobias Nielséns manifest för deep work och djuparbete på Volante.)

Kort: Vad går boken ut på?
Tobias: Cal Newport börjar i en samhällsanalys med att de som kan koncentrera sig blir vinnare och mår bättre i en mer automatiserad och distraherande värld.
Klas: Sedan visar författaren, som är professor i datavetenskap på Georgetown University, hur vi kan återfå den utrotningshotade koncentrationsförmågan och bevara den.

Deep work kom på engelska för flera år sen. Varför ger Volante ut den nu?

Klas: För att vi på förlaget inte kunde sluta prata om den! Argumenten i boken är inte bara övertygande utan framförallt inspirerande. Jag tror faktiskt att boken behövs ännu bättre idag än när den kom. Där andra pekar på problemen med sociala medier och störande kontorsmiljöer så kommer Newport med en lösning som kanske inte går anamma till 100 procent, men i alla fall till 20 procent. Och de procenten gör enorm skillnad.

Vad var så tilltalande med det här då?

Tobias: Jag fångades direkt av begreppen ”djupjobba” och ”ytjobba”. Både intuitiva och väldigt användbara. Även Newports ”digital minimalism” satte sig.
Klas: Personligen kände jag att det var ett sätt att motverka stress. Det är ju till exempel svårt att redigera ett manus när man ständigt blir avbruten. Så jag fick testa, vilket väl då underlättades av att Tobias också älskar boken.

Vad har ni anammat?

Tobias
: Jag införde deep work-torsdagar på Volante. Det innebär att vi inte har några möten och uppmuntras till djupjobb-pass. Men det handlar inte bara om torsdagar. Jag tänker i tvåtimmarspass och börjar vissa dagar klockan 7 och får då en otroligt effektiv, underbar morgon.
Klas: Varje torsdag sitter jag med ett par vänner och djupjobbar. De med sina projekt, jag med manusjobb, och reglerna är tydliga: Total tystnad förutom under de schemalagda pauserna. Och inga mobiler.

Vad har Deep work-dagarna inneburit?

Klas: Det är bisarrt vad lite ostörd koncentration kan innebära. För mig känns det som att jag har fått en extra arbetsvecka. Jag får i alla fall lika mycket gjort på en sådan dag som på fem vanliga arbetsdagar – och jag överdriver inte. Samtidigt har jag blivit mindre stressad eftersom det gett mig större kontroll över arbetsuppgifterna.
Tobias: Själv kanske jag inte tar heldagar med djupjobb. Men på eftermiddagen lägger jag in ytjobbandet med mejl och administration. Apropå digital minimalism så kollar jag aldrig några sociala medier en förmiddag och minimerar källorna för aviseringar.

Blir det inte ganska tråkigt?

Klas: Det tar ett tag att träna upp vanan, särskilt om en – som jag – har varit mobilmissbrukare. Men det är extremt tillfredsställande att få så mycket gjort och att få tillgång till sin hjärna på riktigt. Jag tittar inte ens på klockan längre utan ställer ett larm så att jag inte missar åtaganden.


Deep work: hur du finner fokus och djupjobbar i en distraherande värld, av Cal Newport, finns där böcker säljs från och med januari 2020.