Årets digitala snackisar

Programmeraren Olga Stern och journalisten Marie Birde guidar här till de fem största digitala snackisarna 2019. Deras bok Ettor och nollors hemliga liv ger sina läsare en perfekt grund att stå på i det kommande decenniet då digital knowhow och programmering med största säkerhet blir allt viktigare kompetenser. Att de dessutom gör detta på ett roligt sätt gör boken närmast världsunik.

# 1 
En av årets mest fascinerande nyheter var Googles bekräftande av en ”överlägsen kvantdator”. Men vad ska man tro om dem egentligen? Och vad innebär det?
Olga Stern och Marie Birde reder ut det hela:
– Kvantdatorer är superspännande för de är så spaceade och det finns flera olika sätt att bygga dem på. De är också extremt kraftfulla och mäktiga och kommer säkert kunna hjälpa oss med massa coola grejer. Men kruxet är att man hittills bara vet 3-4 bra problem för dem att lösa, för det allra mesta är ”vanliga” datorer fortfarande bättre på. Det är lite som när Charles Babbage byggde sin första datorprototyp, differentialmaskinen: för sin tid var den extremt kraftfull men den kunde bara lösa ett enda problem. Däremot så var den ”generella analytiska maskinen” som han och Ada fnulade på som det riktiga guldägget eftersom den skulle kunna lösa en mängd olika problem.

#2
Det var inget storföretag utan en man i Huddinge som ligger bakom ett program som används i tio miljarder datorer och maskiner. Och ett av de mest populära programmen bland författare och skribenter, Scrivener (hyllat av bland andra Jenny Diski) togs fram av en frustrerad författare som aldrig hittade en ordbehandlare som han trivdes med.
En av de mest fascinerande sakerna med programmering är att den sortens stordåd kan uppstå överallt. Och ändå kan upphovsmännen leva härligt ostörda liv.
– JA! CURL (som Daniel Stenberg har uppfunnit) är jättestort och används av jättemånga. Jag tror att anledningen till att många inte känner till upphovspersonen är att uppfinningen är såååååå rudimentär så att till exempel jag har alltid antagit att det har varit någon stor spelare bakom, säger Olga Stern.

#3
Moderna museets utställning ”Mud Muses” visar upp hur techvärlden och konsten smälter samman.
Olga Stern och Marie Birde har med ett kapitel om det i boken.
– Det finns paralleller mellan konst och programmering – inte minst att man kan plugga båda ämnena och lära sig det tekniska men att det ändå krävs väldigt mycket utövning och träning eftersom det ändå är hantverk. Mycket av den digitala konsten handlar ju om att använda programmering som ett verktyg för att samla in data och forma om det på olika sätt. Men en stor del är också textilkonst som har en så himla tydlig parallell till skärmar och pixlar – varje stygn/väv är en prick som skapar ett större mönster tillsammans.

#4
Snart nytt år – och varför inte satsa på att lära sig programmering under 2020? Men – en fråga som återkommer varje år – vilket språk ska man välja om man vill börja programmera just nu? Olga Stern tror på en i högsta grad levande klassiker.
– Jag tror som sagt att JavaScript är en bra contender eftersom det är populärt, det har en stor spridning och språket är väldigt levande, säger Olga Stern.
Och var börjar man?
– Ta en kurs på Codeacademy, eller dylik sajt. Det är en lätt start.
https://hackernoon.com/the-4-best-programming-languages-to-learn-in-2020-7j2nn2gxn

#5
Vad kommer vi att se för stora genombrott gällande kod och relaterad teknologi framöver?
– Jag tror att kod kommer att bli mer och mer abstrakt, och vem vet – kanske är vi redo för att koda mer visuellt istället för med text som vi gör idag? säger Olga Stern.
https://medium.com/better-programming/2020-programming-trend-predictions-a5d6b70bec26