En myt att vederlägga på Ada Lovelace-dagen 8/10

Programmering är något som bara stela mattesnillen fattar

Okej! Mattesnillefördomen är 1800-talspoeten Lord Byrons dotters fel. Ada Lovelace, som hon hette, älskade siffror och hjälpte sin kompis, uppfinnaren Charles Babbage (som skissade på en mäktig räknemaskin som innehöll allt som en modern dator skulle komma att ha. Alltså minne, lagring, programmering och ett säkerhetssystem!) att skriva en algoritm för hur han skulle få ”framtidsapparaten” att fungera.

I de beskrivningar Ada gjort av maskinen kan man se att hon höll den här maskinen högt och trodde att den skulle kunna utföra i princip vilka uppgifter som helst, till och med spela musik, om man bara satte ihop den på rätt sätt …

Det här gjorde hon alltså innan datorn ens var påtänkt. Visionerna kallade Ada Lovelace ”poetisk vetenskap”, vilket i sig säger ganska mycket om vilken typ av person hon var. Hon var världens första programmerare och den som formade ett programmeringstänk baserat på matematik och ”läskiga” formler. Men Ada var mycket annat också och hon var långt ifrån stel: hennes uträkningar var fulla av fantasi, poesi och passion.

När hon inte satt vid ett bord och summerade tal designade hon flygande maskiner, på kul, och var så rastlös att hon alltid tog upp violinen och spelade några satser medan hon väntade på sin tur i det biljardparti hon deltog i (och vann!). Hon var som den där kompisen som du alltid får energi av och som alltid inviger dig i en av tusen planer som hon vill förverkliga.

Men Ada älskade svåra utmaningar och hon var ambitiös – och det kanske kan tolkas som stelt. Hade hon varit född i ett annat årtionde hade hon garanterat varit din bästa influencer eller möjligtvis en geniförklarad egenföretagare.

(Såklart finns det ett programmeringsspråk som heter ADA, som en hyllning till hennes storhet.)

Ur boken Ettor och nollors hemliga liv: Allt du vill (och kanske inte vill) veta om programmering av Marie Birde och Olga Stern

Hör mer om Ada Lovelace i programmet Stil i P1 där författarna medverkar.

Ada Lovelace-dagen 8/10 firas också med ett evenemang på GoTo10.