5 snabba till Hanna Mellin, tvillingmamma och författare

Helt ärligt – din första reaktion när du fick veta att du väntade tvillingar?

Jag flippade ut. Av etthundraprocentig, rakt-ut-i-blodet-glädje. Jag hade försökt bli gravid under flera år så att bli gravid med en bebis var min högsta önskan. Att bli gravid med två är mitt livs present. Jag kan fortfarande inte förstå att jag har haft denna fantastiska tur. Ingen idé att få panik på förhand, jag blev bara glad.

Vad har varit den största överraskningen med att bli tvillingförälder?

I början kunde jag inte förstå att ingen skulle komma och ”lösa av mig”, från kommunen eller så. Att det var jag som var tvungen att ”mamma-upp” och axla ansvaret utan pip. Jag är mycket nöjd över hur jag och min man samarbetat tillsammans sedan vi blev föräldrar. Alternativet hade varit så sinnessjukt jobbigt, det finns inget utrymme att bråka om Netflix när man ska upp varannan timme för att mata två bebisar.

Varför ville du skriva boken Twinning – Allt jag lärt mig som tvillingförälder?

Jag har skrivit den bok jag själv hade velat läsa när jag fått mina barn. Jag sökte med ljus och lykta efter att ta del av någon annans historia, och höra om både det som gått bra och det som gått mindre bra. Egentligen vill man ju bara höra att man kommer att få sova igen och att det blir bättre. Det kan man läsa om i Twinning. Och lite till. Jag tror på bokformen ändå, det räcker inte alltid med att scrolla i kommentarsfält eller lusläsa blogginlägg- i Twinning kan man följa just min berättelse från graviditeten till att jag nu är ”ute på andra sidan”.

Leder tvillingar automatiskt till ett mer jämställt föräldraskap?

Det är ju som att fråga Stella McCartney om hur det är att växa upp med en känd pappa. Frågan om hur det är att ha tvillingar alltså, jag vet ju inget annat och jag vet ju heller inte hur det är att ha tvillingar med någon annan än just min grymma karl. I Twinning skriver jag om hur man – genom att synka barnen med scheman för föräldrarna – också kan hitta förhållandevis mycket tid för och åt sig själv.

Kan du bjuda på ett bra tvilling-lifehack?

Om man önskar att spara in typ 40 minuter under hämtningen från förskolan, om två 2-åringar vägrar gå hem, så prova att stoppa något gott – typ frukt eller russin eller ännu smaskigare- vid barnens hyllor i hallen. Då rusar de glatt ut för att kolla vad som ligger där för dagen och medan de smaskar på det så kan man (försöka) klä på dem. Det kostar 10 min av prepp-tid men ger dig alltså minst 30 min tillgodo!