Ann Rapaport ny på Volante: ”Jag ska bidra med grymt bra idéer”

Om man slår upp ordet ”rutinerad” i en ordbok ser man en bild på Ann Rapaport. Efter många år på såväl förlag som Liber och Natur & Kultur som i talarbranschen, på Talarforum och Stockholmsmässan, har hon hittat hem till oss på Volante.

Vad ska du göra på Volante?

Åh, massor av roliga saker! Hantera talarförfrågningar, hitta nya uppdrag och utveckla talar- och eventsidan. Min förhoppning är att jag ska bidra med grymt bra idéer men också hitta nya författare. Det vore fantastiskt om jag kan medverka till att vi en dag ger ut en bästsäljande bok med en författare som jag nätverkat in i förlaget!

Jag kommer också jobba för att sätta ihop talare i nya sammanhang där de kan lyfta och förstärka varandras budskap. Tror på kraften i det. Självklart kommer jag också att sköta löpande administration, sånt där som ju ingår i allas jobb.

Och så kommer jag underhålla mina kollegor med alla galna, knasiga historier ur mitt liv. Och det är många.. jag tror mycket på skrattets underbara kraft! Så mycket skratt kommer garanterat att bidra med.

I vilka lägen tycker du att böcker och föredrag samspelar som bäst?

En författare som har karisman, scenvanan och inspirerar kan på ett fantastiskt sätt utveckla innehållet i sina böcker. Oavsett bokens tema ger kombinationen lyssna och läsa ytterligare en dimension som förstärker budskapet och upplevelsen.

Du kommer senast från nästan tio år Talarforum. Vad gjorde du där? 

Jag var rådgivare och samarbetspartner till kunder som arrangerade olika evenemang där behovet av talare/moderator/underhållning fanns. Eller till event som behövde dragplåster och intresseväckare för att locka folk. Många olika sammanhang och tillfällen. Genom åren har jag haft förmånen att anlita fantastiska personer, som många av dem blivit mina vänner och där jag ser fram emot att hålla kontakten levande.

I intervjun som branschsajten Event Effect gjorde med dig tog de fasta mycket på din ålder. Varför, tror du?

Haha, det var lite tufft att outa sin ålder så där. Men syftet var ju just att berätta att ålder inte är betydelsefullt. Jag är till exempel mycket piggare nu än jag var som småbarnsförälder. Och om man använder sina erfarenheter att tänka vidare från, och inte för att cementera sina fördomar med — blir man faktiskt klokare med åren. Men mixen av åldrar, kön och etnicitet behövs. Unga hänger med på ett annat sätt, men olika personer ser och hör olika saker — och för att en arbetsplats ska bli dynamisk och utvecklas behövs absolut mångfalden.

Har du något drömprojekt på Volante?

Ja, ett kanske väl stort. Men man ska ju sikta högt eller hur? Min dröm är att vi, Volante, ska hitta samarbetspartners för att hålla en stor integrationsgala, typ HBTQ- galan. Inledd av en präst, en imam och en rabbin. Med talare, musikartister och underhållning. Together for future. Tv-sänd, massor av människor på åhörarplatser och de allra hetaste profilerna på scenen. Vilken succé!

Tror och tycker att integrationen, både nationellt och globalt är en av de viktigaste frågorna vi står inför. Endast tillsammans kan vi lösa de utmaningar vi har framför oss. Oavsett vad det handlar om måste vi börja med att sträva mot gemensamma mål!

Så det är mitt drömprojekt — men sen går ju galatanken att trappa ner i mindre skala förstås.