Amelia Högberg ny på Speakersnet: ”Jag drömmer om ett djungelrum”

Det är med ett brett samhällsintresse och en gedigen erfarenhet från butik och kundbemötande som Amelia Högberg tagit plats som ny talaragent på Speakersnet, Volantes internationella dotterbolag och management för skandinaviska stjärntalare.

Du har jobbat med såväl vin som hörapparater och blommor. Vad tar du med dig till Speakersnet när det gäller kundbemötande?

För mig har nyfikenhet och en vilja att förstå varit en drivande kraft i mötet med människor och också varit en nyckel för att lyckas i de roller jag haft tidigare. Min bakgrund kan ju på pappret se lite spretig ut med allt från en utbildning i filosofi till att ha jobbat i trädgårdshandel, men för mig har det alltid varit spännande att undersöka nya sfärer och branscher och oavsett vad jag utforskat har nyfikenheten och viljan till förståelse varit till min fördel.

Idag tror jag att det är lättare att ha en undersökande attityd och att arbetsgivare kan se fördelen med att ha en bred bakgrund. Att ha fått arbeta inom så olika områden har också gjort att jag fått tillfälle att arbeta med kunder från alla samhällsskikt, en erfarenhet jag är glad över och som också har utvecklat min förmåga att se de olika perspektiv en kund kan komma från.

Du har även tidigare jobbat internationellt. Är det egentligen så stor skillnad om man får en förfrågan från, säg Ukraina eller Oman, jämfört med Sverige?

Absolut kan det vara en skillnad mellan en förfrågan från Ukraina eller Oman jämfört med Sverige. Utöver att det är en del praktiska frågor som kan skilja sig mellan länder så kan det också skilja sig mellan seder och språkbruk, vilket man får försöka känna in när man kommunicerar med kunden. Men sen får man inte glömma att det kan vara minst lika stor skillnad mellan olika företag och organisationer som verkar inom samma land.

Men i takt med att världen globaliserats och digitaliserats så vill jag hävda att kontakten med internationella kunder blivit smidigare eftersom det blivit mer självklart att kunna ta kontakt och kommunicera med människor över hela världen. Med tanke på hur snabb den utvecklingen varit hittills så blir det spännande att se vad vi har framför oss.

Nu ska du till Bokmässan för första gången. Vad ser du fram emot?

Att få komma i kontakt med litteraturintresserade! Litteratur och läsning har varit en central del i mitt liv sedan barnsben och att ha fått möjlighet att arbeta så nära förlagsbranschen är superspännande. Här finns många kloka och roliga människor! Att få göra ett gästspel för Volantes förlagsdel på Bokmässan ser jag fram emot och hoppas på några riktigt roliga dagar.

Apropå blommor så har du sett till att vi på Volante och Speakersnet för första gången nu omges av växter här på kontoret. Varför det viktigt?

Så bra fråga! Många känner ju säkert till att en del växter omvandlar koldioxiden vi andas ut till syre vilket gör oss bland annat piggare och friskare. För Volante kändes det också som ett måste med tanke på loggan!

Men jag tycker vill också slå ett slag för vikten av den estetiska aspekten eftersom jag är av den åsikten att det har en välgörande effekt att vara i vackra och trivsamma miljöer. På ett annat personligt plan tycker jag också att det är kul att se hur något växer, tar kraft och kanske förökar sig till nya plantor. Under ganska många år har jag närt drömmen om att skapa ett djungelrum! Vi får väl se vad som händer med våra lokaler i framtiden.