Några snabba frågor till Lisa Bjurwald i väntan på bok från tryckeriet…

Lisa, boken har inte släppts än men verkar redan skapa stort engagemang, inte minst i sociala medier och bokens Instagram-konto @bbkrisen?

Ja, responsen är helt överväldigande – och samtidigt delvis väntad. Jag har ju jobbat med boken i över två år och intervjuat så många människor landet runt, inte minst drabbade kvinnor, och kommit till slutsatsen att BB-krisen och dess konsekvenser är ett stort samhällsproblem.
Det är både roligt och tragiskt på samma gång att i kommentarer, tips och privata mejl få kvitton i princip dagligen på att det stämmer – och på hur viktigt det är att någon gjort den här granskningen. Som jag skriver i slutordet: materialet hade räckt till minst 2-3 böcker till i ämnet…

Varför är krisen ett samhällsproblem?

Det är helt enkelt så många som drabbas, inte bara av nedläggningar och platsbrist, som i sig är oerhört stressande. Spektrat av konsekvenser från BB-krisen rör allt från underlivsskador som ignoreras av vården till övergrepp i förlossningssalen.

Vad för slags övergrepp?

Det kan handla om att sy nyförlösta med flertalet stygn i underlivet helt utan bedövning, vilket är förfärande vanligt, till oförsiktig användning av nödmetoden yttre press, där man klämmer ut barnet med våld med risk för brustna inre organ hos mamman. Personligen hade jag inte en aning om detta och blev rejält omskakad – men är nu väldigt glad att kunna bidra till en debatt om så kallat förlossningsvåld, och att bokens modiga intervjuade ger andra kvinnor ett namn att sätta på sina likartade upplevelser.

Sammanfattningsvis, vem bör läsa den här boken – i en mening?

Alla tänkande män och kvinnor som är intresserade av journalistiska granskningar, av samhällsdebatt och av sanningar som våra politiker helst inte vill prata högt om.