Så avslutar du året bäst – och planerar det nya optimalt!

Så här års haglar nyårslöftena och sällan känner så många sig väl så misslyckade som i januari – de dåligt infriade löftenas månad (dessutom årets fattigaste och för många mest arbetstyngda månad). Så hur ska man tänka, ska man helt skippa löften? Betyder nyårsafton verkligen så mycket? Vi mejlade Daniel Pink och frågade om hans bästa tips inför det nya året. Han gav tre råd, varav alla berörs i hans nya bok När: vetenskapen om perfekt tajming:

  1. Inte bara nyår. Det finns åtminstone 86 dagar för en ny början. Se videon här och en länk till forskningen bakom fresh start effect. Om nyårsdagen alltså inte blev den dagen då du sprang en mil och följde upp med en grönkålsshake, så ska du inte misströsta. Kanske är första dagen på terminen, din födelsedag eller till och med nationaldagen en lämpligare startpunkt för den där hälsosammare livsstilen…
  2. Föreställ dig det stora misstaget på förhand. Vad gick då fel? Daniel Pink förklarar kraften i detta i sin Pinkcast här. Att genomföra en premortem är också ett av Daniel Kahnemans favoritråd. Det handlar på sätt och vis om det gamla uttrycket att ”måla fan på väggen” så att han sedan kan undvikas i verkligheten. Utmärkt psykologiskt trick när du ska planera framåt — genom att också föreställa dig vad som behöver göras för att undvika det stora misstaget, så får du automatiskt delmål att jobba efter.
  3. Börja med det sämsta då du minns året som gått, avsluta med det bästa. Planera alltid projekt, högtider och semestrar så att du får till ett bra slut. Det handlar om att förstå s.k. peak-end rule, dvs. ännu en hänvisning till Kahneman. ”Regeln” kan appliceras på i princip allt.

Daniel Pink

 

PS. Förra året frågade vi Micael Dahlen. Hans råd håller fortfarande. Se länk här till hans bästa nyårstips.