5 frågor: Matilda Berg, ny sälj- och marknadsansvarig på Volante

Ny medarbetare på Volante är Matilda Berg som börjar i en nyinrättad roll som sälj- och marknadsansvarig. Hon har en bakgrund senast från Bonnierförlagen, men har dessförinnan arbetat bland annat på Oxford University Press, Brombergs, Bokus och Akademibokhandeln.

Vi ställde fem frågor!

Du har många år bakom dig i bokvärlden, från butiksgolvet på Akademibokhandeln till såväl svenska som utländska förlag. Vilka är dina största lärdomar?

Jag har lärt mig att känna stor respekt för yrkesmänniskorna i vår bransch; från gnetiga korrekturläsare, ödmjuka och idérika redaktörer, kloka räknenissar och passionerade författare till egensinniga bokhandlare och enträgna, närmast tjatiga förläggare med den bästa listan någonsin…

Sedan har jag verkligen upptäckt att kvalitet och kulturellt kapital också kan vara kommersiellt gångbart. Samt att det lyckligtvis finns fler läsare än man kanske tror, och att behovet av berättelser i olika former aldrig sinar.

Vad ska du framför allt göra på Volante?

Ytterst handlar det förstås om sälj, marknadsföring och PR för alla fantastiska böcker. Volante är ju ett växande företag och min första insats handlar främst om att bidra med struktur och framförhållning.

Varför ska ännu fler läsa Volante-böcker tycker du?

Det självklara svaret är väl för att Volante ger ut böcker för en klokare och roligare värld, en sådan som jag vill att mina ungar ska leva i framöver. Men jag är själv en sådan där läsare som tycker om när det sprakar i synapserna – och det har det sannerligen gjort när jag läst böcker från Volante genom åren.

Du kommer möta många bekanta människor i branschen, men för dem som inte känner dig — sammanfatta vem du är i tre stycken!

Den här boknasaren är energisk, entusiastisk och engagerad (och gillar allitterationer).

Jag har gjort nästan allt som kan tänkas i bokbranschen; sålt och köpt in böcker, bokat annonser och fixat kataloger, grejat med hemsidor och klippt boktrailers, hållit i evenemang och faktiskt till och med skrivit några böcker.

När jag läste kulturvetarlinjen och fick frågan vad jag skulle bli med en sådan diffus studieprofil var mitt svar alltid ”jag ska bli bildad” – ju äldre jag blir, desto tydligare blir tyvärr bristerna i den där bildningen, men skam den som ger sig!

Vill du nämna någon favorit i Volantes utgivning?

Just nu håller jag ju på att läsa in mig på minst tio böcker parallellt, men bland favoriterna i backlisten finns bland andra Malcolm Gladwell, en verklig synapssprakare. Volantes höst har annars bjudit på många i den kategorin, inte minst Jonna Bornemarks uppgörelse med pedanternas världsherravälde, ett perfekt exempel på det jag menar med kommersiellt gångbar kvalitet. Ofta är det berättelserna om ett generellt (med ett mer eller mindre sensationellt) stoff som bottnar i den egna upplevelsen, som bär. Det är både Mattias Beijmos och Tim Marshalls böcker exempel på.