”The good thing about science is that it’s true whether you believe it or not”

Han är verkligen ”astrofysikens Beyoncé” som Andrev Walden så träffande beskriver honom i sitt förord till Astrofysik i ljusets hastighet.

Neil deGrasse Tyson är till vardags anställd vid American Museum of Natural History, men i USA och stora delar av världen har han framförallt blivit känd genom sina böcker och som programledare för teveserier som StarTalk. När den amerikanska utgåvan av Astrofysik i ljusets hastighet släpptes i våras blev den en sensation som kom att toppa Amazons bästsäljarlista.

få kan försvara vetenskapen med samma tyngd och humor

Ändå är han fortfarande relativt okänd i Sverige?

Det vill Volante råda bot på. För det finns få sätt att lära sig om universum som är lika briljanta och roliga som när en får följa med Neil deGrasse Tyson oavsett om det är i tryckt eller i teveform.

Han är tveklöst mer underhållande än någon annan astrofysiker, men också ett pedagogiskt geni och en showman med total kontroll över sitt ansikte och kropp (eventuellt beroende på att han, vilket man kanske inte tror när man ser honom idag, har ett förflutet som dansare).

Att de intelligentare delarna av Internet närmast svämmar över av olika memes och klipp med den milt sagt karismatiske forskaren beror förstås på hans många, många oneliners och roliga sägningar, men minst lika mycket på det närmast virtuosa minspel som är som klippt och skuret för att resultera i magiska giffar. Han vet lika mycket om hur man genomför den perfekta ifrågasättande höjningen av ett ögonbryn som han vet om universum.

I Trumpismens tidevarv är det en otrolig lättnad att Neil deGrasse Tyson existerar. Vetenskapen måste försvaras, på ett sätt många inte ens kunnat föreställa sig för tio år sedan, och få kan försvara den med samma tyngd och humor som honom.

På Netflix går det att se Neil deGrasse Tysons omtalade serie Kosmos – en resa i tid och rum och vi på Volante har alltså precis gett ut Astrofysik i ljusets hastighet, så det är hög tid att upptäcka och roas av det kända universums roligaste vetenskapsman.