Därför får Emma Frans Stora journalistpriset!

Stort grattis till Volantes Emma Frans som har slagit även Stora journalistpris-juryn med häpnad. Hon blir pristagare i kategorin ”Årets röst”.

På Volante, där vi just släppt Emmas bok Larmrapporten – att skilja vetenskap från tramsär vi extra stolta.

Varför får hon priset?

”Hon behövs just nu, och hon gör det hon gör på ett strålande sätt, med en fantastisk kombination av klokt och roligt”, säger Volantes förlagschef Tobias Nielsén.

”Volantes motto är just att bidra till en klokare och roligare värld. Och om vi skulle slå i en uppslagsbok som tar upp denna ordkombination skulle Emma Frans dyka upp på bild. Hon personifierar klok och rolig”,

personifierar klok och rolig

Vi kan lägga till ord som viktig, apropå behovet just nu. Som Jens Liljestrand skriver i sin recension på Expressen kultur av Larmrapporten”en strålande, underhållande och tyvärr väldigt nödvändig handbok för att överleva i Trumpismens tidevarv.

En annan recension, i SvD, tar upp att boken ”… borde kunna bli en självskriven del i gymnasiets, eller kanske till och med högstadiets, undervisning i källkritik.

Så här lyder motiveringen för Stora Journalistpriset:
”För att hon så underhållande tar striden mot faktaresistensen och med vetenskaplig skärpa avslöjar nätets seglivade myter.”

kategorin ”Årets röst”

Läs vår intervju med Emma Frans här. Hon blev också porträtterad i Dagens Nyheters helgbilaga för ett tag sedan. Den långa artikeln finns här.

Grattis också till Andrev Walden, som var nominerad i samma kategori, och som utöver sina fantastiska krönikor skrivit förordet till nyutkomna Astrofysik i ljusets hastighet av Neil deGrasse Tyson.

 

4V1A7460