Ngũgĩ wa Thiong’o kommer till Sverige

Ständigt Nobelpristippade Ngũgĩ wa Thiong’o kommer till Stockholm för att prata om sin bok Se Afrika, nyss utgiven på svenska av Volante. Han kommer till Internationell författarscen på Kulturhuset Stadsteatern den 6 november. 

”Han har ägnat en stor del av författaskapet till att skildra verkningarna av kolonialismen, men också byggandet av en ny postkolonial identitet”, skriver DN som rapporterar om författarbesöket.

Wa Thiong’os skönlitterära verk är välkända, men hans sakprosa har inte varit lika uppmärksammad. Se Afrika (engelsk titel: Secure the Base: Making Africa Visible in the Globe) är den första samlingen och består av olika texter skrivna under tre decennier. Den här boken täcker in ett stort antal ämnen såsom den intellektuelles roll, vilken inverkan Asien har på Afrika, arbete och politisk oro i en tid präglad av kapitalism och hur slaveriets arv ser ut. I en tid där Afrika tar en stor plats i diskussionen om globalisering är Se Afrika obligatorisk läsning.

Vi på Volante är särskilt glada att nu få ta emot wa Thiong’o som gäst, eftersom hans Sverigebesök tidigare i år blev inställt.

”Vi är glada över besöket, och stolta över Se Afrika som gör att Ngũgĩ wa Thiong’os essäkonst kan få välförtjänt uppmärksamhet i Sverige”, säger Tobias Nielsén, förlagschef på Volante.

Boken har getts en bokstavligen lysande form av Håkan Liljemärker, med en självlysande Afrikasilhuett på omslaget.

Biljetter till Ngũgĩ wa Thiong’o på Internationell författarscen den 6 november finns här.

Läs mer om boken och beställ den här.