Matematikern hade rätt om Toivonen – boken nu i pocket!

David Sumpter är författaren bakom Fotbollens matematik – Mer än en sport: så analyserar du matcher, spelare och resultat. Köp den i pocket här!

Nu finns din bok i pocket och har översatts till flera länder. Vilken har varit den vanliga reaktionen på boken hittills?

Otroligt bra. Jag har fått göra många saker som är väldigt ovanliga för en matematiker: skriva artiklar för fotbollstidningen FourFourTwo; presentera min forskning till Premier League-klubbar; och prata framför stor publik i Storbritannien om matematiska hemligheter bakom spelet. Kanske det häftigaste var när West Hams chief scouts kom på besök till Uppsala för att prata med mig om statistisk värdering av spelare. På kvällen bjöd jag med dem till att titta på när min sons P05-lag tränade. Jättehäftigt. Killarna var lite extra koncentrerade när de tittade på!
Tränare har förstått att de kan förbättra lagens spel på plan med hjälp av matematik

Allt fler verkar intressera sig för sambandet mellan fotboll och matematik. Varför? 

För att de fungerar bra ihop. Fotboll är med sina vackra passningsmönster den mest matematiska sporten. Det är därför fotboll kallas “the beautiful game”. Och har tränare förstått att de kan förbättra lagens spel på plan med hjälp av matematik. Därför pratar alla om Expected Goals och Passningsnätverk, vilket hjälper när man analyserar spelet.
Jag förutspådde det i första versionen av ‘Mer än en Sport’!

När du ser ett mål som Ola Toivonens halvplanshöger mot Frankrike – gör du direkt en matematisk analys då?

Nja, det går ju knappt att förklara! Vilket skott. Men i boken analyserar jag Zlatans otroliga mål mot England med hjälp av matematik. Om det går att förklara kanske jag kan ta ut min simulator och prova med Toivonens skott med.
Men en sak som gläder mig lite extra när jag ser Toivonen tillbaka i landslaget är att jag förutspådde det i första versionen av ‘Mer än en Sport’! Inför EM 2016 var Toivonen lite av ett skämt när det gällde landslaget. Men jag användande en matematisk modell för att visa att han borde har varit med i Frankrike. Hamrin lyssnade inte på mig då! Men efter fiaskot i EM verkar det som om Janne Andersson förstått att Toivonen är bra. Vet inte om Andersson har läst boken men han har fattat det statistiskt rätta beslutet att ha honom med i laget i alla fall.
Jag testade om jag kunde vinna pengar – och det fungerade!

Hur gör boken mig till en bättre oddsare? 

Det gör den absolut. I boken ger jag många användbara tips om hur man ska göra: spela med fler än en bookmaker, förstå att det inte handlar om att välja vinnarna utan istället om att hitta fel i oddset, och hur man använder sannolikheter när man ska satsa. Och jag testade också lite olika modeller för att se om jag kunde vinna pengar – och det fungerade! Under säsongen 2015-16 hittade jag en metod som fördubblade mina pengar.

Premier League har startat. Vad blir mest spännande att följa i år från ditt perspektiv? 

Pep Guardiola. Själv är jag ett Liverpool-fan och det svider när Manchester City vinner 5-0 mot mitt lag. Men Pep är den mest matematiska tränaren. Han ser fotboll som geometri och topologi, han skapar vackra mönster. Jag tror med huvudet att det kommer vara hans säsong. Dock hoppas hjärtat på The Reds.