Albin Grahn: Därför försvinner jag mystiskt i maj och oktober

Albin Grahn är ny redaktör på Volante. Han har en bakgrund som journalist på bland annat Dagens Nyheter, Fokus och musikmagasinet Novell.

Är du formgivare, redaktör eller skribent?

Alla tre! På DN har jag framför allt varit redigerare och formgivare, senaste åren på Kultursöndag. Men jag har också varit redaktör på lite olika stolar, och själv skrivit när det behövts. Före DN var jag bland annat reporter på Aftonbladet, redigerare på Fokus och så var jag med och drev musiktidningen Novell, salig i åminnelse.

Vad kan du ta med dig från DN:s Kultursöndag till Volante?

Skärpan, förmågan att blanda högt och lågt, kvaliteten i text och form. Och förhoppningsvis har jag lärt mig mycket av Kultursöndags redaktör Åsa Beckman som är mycket klok och bra.

Mediebranschen har tvingats ställa om på grund av digitalisering i både produktion och hur vi läser tidningar. Vilken särskild förändring som påverkat Dagens Nyheter kommer vi också få se effekter av i bok- och förlagsbranschen?

Förändrat konsumentbeteende, alltså att folk läser på nya sätt. Tidningsbranschen har med sina två ben – annonsörer och läsarna – drabbats hårt när båda affärerna gått sämre, på samma gång. Att folk ska sluta köpa böcker är jag inte så rädd för, men däremot måste vi fortsätta tänka på att en bok kanske lika gärna kan säljas som en ljudbok, en podcastserie, en scenshow, en radioessä, en kortlek, en Telexremsa eller vad som helst. Men det är ju möjligheter, inte hot.

Vad ska du göra på Volante?

Böcker, förhoppningsvis i alla möjliga former! Jag kommer att ha hand om en del av våra titlar från idé till tryck, och vidare. Jag kommer att arbeta vidare med vår grafiska form, och bistå i alla upptänkliga redaktionella frågor. Förhoppningsvis bidra med ett och annat skratt.

Du verkar också få ta på dig alla djurböcker – varför då?

Jag har ett stort naturintresse och tillbringar mycket tid i skogen och på fjället. Bland djuren har fåglarna en särskild plats i mitt hjärta.

Ja, du är fågelskådare. Hur kommer det att märkas på Volante?

Genom oproportionerligt stor och oförklarlig frånvaro från jobbet under maj och oktober! Skämt åsido, en av de första böckerna som jag tar tag i blir en vårutgivning av den amerikanska vetenskapsjournalisten Jennifer Ackermans bok The Genius of Birds, om fåglars intelligens. Det är förstås en ynnest att få fördjupa mig i ett av mina stora intressen.

Du har ju också gjort musikfanzine. Vad toppar din playlist just nu?

Med en ettåring i huset så är väl Babblarna det ärliga svaret. Vi kan säga Bach och Beyoncé också så allittererar det i alla fall snyggt.

Varför ville du jobba på förlaget?

Jag tycker att utgivningen speglar mottot ”En klokare och roligare värld” väl, och det känns fantastiskt kul att få vara med och jobba mot det målet.