LINA THOMSGÅRD: ”Historia och framtid i ett”

Inspiration är den bästa presenten.
Därför görs en tillfällig prissänkning på En annan historia inför att skolorna slutar.

 > Köp boken hos Adlibris och Bokus.

Varför är boken en bra studentpresent?

Lina Thomsgård, varför är den här boken  en så bra studentpresent?
– Den är historia och framtid i ett, och kan förhoppningsvis vara inspirerande och uppfriskande för folk av alla möjliga kön som ska ut och göra kaos med vuxenlivet. Oavsett om man är ute efter livspepp, kamplust, roliga tankeväckande livsöden eller matnyttiga råd så finns det ju i dessa 51 porträtt. Som börshajen Muriel Siebert, den första kvinnan på Wall Street, säger i porträttet som är skrivet av Andreas Cervenka: ”Om du kommer till en stängd dörr som inte ger med sig, ta ett steg bakåt och sparka in den. Men glöm inte att hålla upp den så att andra kan komma efter.”

Vad läste du själv direkt efter studenten?
Under det rosa täcket av Nina Björk, som alla andra. Gav mig också på L’étranger av Camus på franska för jag önskade mig den i studentpresent, ville väl imponera på nån, men har fortfarande inte kommit igenom den. Den ligger faktiskt skavd och dann på min toalett och fortsätter imponera på ingen.

krossa begränsande föreställningar

Varför ska man läsa historia över huvud taget, tycker du?
– För att krossa begränsande föreställningar om vad som är möjligt och inte och om vem som bör göra vad. I historiens dunklaste skrymslen hittar vi det där som inte berättats och då är det inte bara din världsbild som kan förändras utan även din självbild. Tänk om det visst går, tänk om du får? Vad skulle hända då, vad skulle du göra?


Vad har förvånat dig mest med responsen du fått sedan En annan historia kom ut?
– Eftersom jag i arbetet med boken reagerat med ett upprört – HUR I HELSEFYR KAN JAG INTE HA KÄNT TILL DESSA KVINNOR – så är jag inte förvånad över att läsare och andra jag mött på signeringar och samtal känner likadant. I historieböckerna vi läser i skolan utgörs ju persongalleriet av 87 procent män, i nyhetsmedia 70 procent, i biografiska lexikon 90 till 95 procent män.

Bra berättelser will do that to you.

– Till och med sagodjuren, som Baloo och Herr Nilsson, är i nio fall av tio killar! Kan det påverka hur stor plats vi tycker kvinnor ska ta i verkliga livet? Och om alla i böckerna är män – vad har egentligen kvinnorna haft för sig genom tiderna? Precis som jag själv har läsarna berättat hur dom plötsligt velat segla till Grönland, ge sig in i politiken och skriva poesi eller sparka in dörrar på Wall Street och knåpa ihop schlagers. Bra berättelser will do that to you.

Du har precis fått barn – stort grattis! Har du redan börjat högläsa ur En annan historia?
– Jag började redan i magen, genom att läsa in den som ljudbok, det tog fem dagar. Med obefintlig plats för lungorna lät jag nog mest som en stånkande Leif GW.

Boken var ett startskott

Har du någon annan historia på gång?
– Boken var ett startskott, mitt sätt att dra igång något jag velat pyssla med så länge – och som kommer få flera ben. Dels vill jag sprida ordet om dessa 51 kvinnor i flera forum och kanaler – att föreläsa och prata i radio har jag gjort alldeles för lite till exempel – och sen är det många som hört av sig om att använda boken i skolor, andra har efterfrågat en version för yngre läsare.
– Och jag vill dra igång en bokklubb också, som jag tänker mig kan bli en sorts historielektionernas Tupperwarepartyn! I våras bjöd jag nämligen hem alla bokens skribenter på middag hos mig, jag fick bygga bord av garderobsdörrar och plankor för att dom skulle få plats. De fick sen presentera den kvinna dom skrivit om, en efter en. Hur dom upptäckt henne, vad som fängslat dom. Det var så sjukt intressant, vi skrattade och grät. Utan tvekan mitt livs ljuvligaste historielektion.

hur vi alla kan vara med och skriva historia

– För det är ju hur vi alla kan vara med och skriva historia. Vilka citerar vi? Vilka inspireras vi av? Vilka böcker läser vi? Vilka refererar vi till? Vilka babblar vi om på middagar? Vilka människoöden tycker vi är viktiga och inte? Där har vi så mycket historiskt roliga grejer kvar att göra och eftersom jag är hemma med bebis är det bara att köra igång.

 

EAH redigerad