Allt ”romantiskt” är farligt för kärleken – Alain de Botton i Babel

Skärmklipp 2017-05-10 16.25.25

 

Det är inte romantik vi behöver,
det är pessimism

Vi vet att hårt arbete är vad som krävs för att få ett förhållande att fungera i längden, vi vet att kärlek inte är lätt och vi vet att romantiska klichéer ger en snedvriden bild av verkligheten. Så varför fortsätter vi att romantisera romantiken?

     —–> Köp boken på Adlibris,Bokus, eller i din lokala bokhandel.

Alain de Botton gästade SVT-programmet Babel (ca 29 minuter in i programmet) — och hade ett och annat att säga om kärlek, och varför alla bör läsa hans bok Kärlekens väg.

Han vill dödförklara själsfränden, slå ett slag för pessimismen och, sist men inte minst, övertala Jessika Gedin om att tråkig kärlek aldrig är tråkig. Romantiken tar alldeles för stor plats i vår kultur, säger han, och det som är romantiskt är ofta rent katastrofalt för ett förhållande.

”Det är ingen slump att västerlandets mest romantiska kärlekssaga är Romeo och Julia — som handlar om psykiskt sköra tonåringar.

Om varje människa i Sverige köper boken, tar Sverige sina första steg mot kunskap.

Att förvänta sig att bli räddad av den man älskar, att tro att man ska bli intuitivt förstådd och att försöka framstå som en bättre version av sig själv är alla relationsfällor som idealiseras i det romantiska idealet. Alain de Botton kallar romantiska förväntningar grymma och sadistiska.

Skärmklipp 2017-05-10 16.23.18

Sist i programmet diskuterar Majgull Axelsson och Mats Strandberg boken Kärlekens väg, och funderar över om de Botton har rätt i att man borde visa upp sin galenskap redan på första dejten. Men inte förrän Alain har hävdat bokens plats i det allmänna utrymmet:

”Om varje människa i Sverige köper boken, tar Sverige sina första steg mot kunskap.”

PS. Nyfiken på Alain de Botton? Vi rekommenderar dels Tim Ferriss podcast-intervju (”How Philosophy Can Change Your Life”) och vad Maria Popova skrivit på Brain Pickings-bloggen. Och förstås, allt vad School of Life gör.

Skärmklipp 2017-05-10 17.09.12