Uppföljaren till Hej Ruby-succén är här, lagom till nya läroplanen!

Skärmklipp 2017-04-06 16.32.48Hej Ruby och hennes nya vän datamusen

Efter att Hej Ruby gjort succé både internationellt och på den svenska marknaden är den fristående uppföljaren äntligen här. I Hej Ruby och datorns hemliga port får följa med Ruby på ett magiskt äventyr genom datorns värld, från bitarna som bygger upp allt via hårdvara och mjukvara för att hitta den försvunna muspekaren.

Hej Ruby och datorns hemliga port är ett välutvecklat utbildningsmaterial, fullt av nya vänner och spännande övningar. Den första boken om Ruby har använts flitigt i undervisning både på hemma- och bortaplan. När nu programmering införs i läroplanen från och med årskurs 1 passar både Hej Ruby och Hej Ruby och datorns hemliga port i klassrummet såväl som i hemmet. Ruby kan lära även oss vuxna ett och annat om att tänka som en dator!

Hej Ruby och datorns hemliga port har vidareutvecklat det ursprungliga konceptet och har kokat ner både berättelse och uppgifter till ett mer rättframt och effektivt format. Boken är indelad i en berättelsedel och en övningsdel, där berättelsen är linjär och lättförståelig och övningsuppgifterna tydliga. I berättelsedelen får vi lära oss om datorns uppbyggnad och kan sätta datorns funktionsnivåer i en känslomässig kontext, medan övningsuppgifterna fokuserar på datorns funktioner i våra liv och att lära barnen tänka som en dator.

Linda Liukas har hyllats för sina insatser för att göra programmering relaterbart för barn. I Hej Ruby-serien har hon särskilt fokuserat på att lägga grunden till det logiska tänkande som behövs för att förstå programmering, och på att visa datorer som något spännande som för folk samman snarare än en tråkig och ensam låda. Som grundare för den internationella rörelsen Rails Girls verkar hon dessutom för att särskilt tjejer ska lära sig programmera — hon vill motverka den manliga dominansen inom fältet idag, då så mycket av våra liv styrs av kod. För att öka mångfalden måste intresset väckas tidigt, och Ruby är intressant för alla som vill förstå sig på datorernas värld.