Träffa oss på Bokmässan 2016

Välkommen att besöka vår monter B04:22 på Bokmässan i Göteborg. I år har vi en mängd spännande författarbesök och seminarier – se dem alla nedan. Hoppas vi ses!

Den syriske poeten Adonis, som ofta nämns som en kandidat till nobelpriset i litteratur, kommer till Göteborg för att prata om sin omdebatterade bok Våld och islam, som släpps i samband med mässan.

I boken ställer sig Adonis frågan varför religion används för att motivera hänsynslöst våld? Och om det är möjligt att modernisera islam?

Volante förlag storsatsar på årets bokmässa och tar utöver Adonis även emot Christophe Galfard, som skrivit den bästsäljande popvetenskapliga boken Universum i din hand, och Patrick Kingsley, migrationskorrespondent på The Guardian som kommer till Göteborg för att lansera sitt hyllade reportage Den nya odysséen som handlar om en mans flykt från Syrien till Sverige.

För löpande uppdateringar: följ oss på Twitter, Instagram eller Facebook.

Våra seminarium på bokmässan:

Torsdag kl. 13:00 – 13:20
Hur ska man leva för att må bra och leva längre?
Bertil Marklund, läkare och professor vid Göteborgs universitet, har upptäckt att uppkomsten av våra ofta åldersrelaterade folksjukdomar beror på en och samma sak: en inflammation som på olika sätt uppstår i kroppen.

Författare: Bertil Marklund • Aktuell bok: 10 tips : må bättre och lev 10 år längre

Torsdag kl. 15:00 — 15:20
Gluten – ett vitt gift?
I dag finns en utbredd uppfattning om att det är hälsosamt att äta glutenfritt. Samtidigt är det många med celiaki (s k glutenintolerans) som inte fått diagnos och därför inte är medvetna om att de lever med en kronisk sjukdom. Jonas Ludvigsson, barnläkare i Örebro och professor på Karolinska Institutet, i ett samtal med Christina Ralsgård, generalsekreterare Svenska Celiakiförbundet.

Författare: Jonas Ludvigsson • Aktuell bok: Doktorns guide till gluten

Torsdag kl. 16 – 16:45
Universum – vackrare än någonsin
Vad säger oss mer om de riktigt stora frågorna – livets mening och alltings början – än de nya insikterna inom fysiken idag? I takt med att bilden av vårt universums mörka och okända sida sakta börjar klarna, får vi också en helt ny kunskap om vår egen existens och mänsklighetens framtid. Astrofysikerna Ulf Danielsson och Christophe Galfard förklarar fysikens häpnadsväckande nya upptäckter. Moderator: Karin Bojs, vetenskapsjournalist och författare.

Författare: Christophe Galfard • Aktuell bok: Universum i din hand

Fredag kl. 14 – 14:45
Poetens blick på den arabiska kulturen
Det är både som engagerad intellektuell och poet som Adonis i boken Våld och islam ventilerar några av de teman han ständigt återkommer till i sin diktning: religionen, radikaliseringen, våldsdåden, den arabiska vårens misslyckanden, kvinnan och kvinnligheten, de intellektuellas engagemang och poesins roll i prövningarnas tid. Hör den ständigt Nobelpristippade poeten tillsammans med översättaren och författaren Houria Abdelouahed i ett samtal med Sveriges Radios Mellanösternkorrespondent Cecilia Uddén.
Tolk: Akho Ioussef.

Författare: Adonis • Aktuell bok: Våld och islam

Lördag kl. 12:30 – 12:50
Uppmanar islam till våld?
Ett samtal med Houria Abdelouahed med utgångspunkt i den arabiska kulturens historiska djup – och om varför islam har blivit synonymt med våld i västvärlden.
Tolk: Akho Ioussef.

Författare: Adonis • Aktuell bok: Våld och islam

Lördag kl. 13 – 13:45
Flyktingens väg mot ett bättre liv
Inte sedan andra världskriget har så många människor – av olika skäl – brutit upp från sina hem för att söka en bättre tillvaro. Vilka är det som flyr och varför? The Guardian-journalisten Patrick Kingsley har rest utmed flyktvägarna i 17 länder och beskriver en mans väg från Syrien till Sverige. Vad upplever dessa miljontals människor under sin flykt? Och vad drömmer de om på vägen?
Patrick i samtal med Emanuel Sidea och Amineh Kakabaveh. Moderator: Görrel Espelund, journalist och författare.

Författare: Patrick Kingsley • Aktuell bok: Den nya odysséen : flykten till Sverige

Lördag kl. 15 – 15:20
Rapportering inifrån en flyktingkrig
Hur beskriver man vardagen för människor som befinner sig på flykt? Den prisbelönta journalisten Patrick Kingsley är The Guardians första migrationskorrespondent.
I samtal med Kerstin Brunnberg.

Författare: Patrick Kingsley • Aktuell bok: Den nya odysséen : flykten till Sverige

Lördag kl. 16 – 16:30
Adonis i samtal med Göran Larsson
Ett samtal med Houria Abdelouahed med utgångspunkt i den arabiska kulturens historiska djup – och om varför islam har blivit synonymt med våld i västvärlden.
Tolk: Akho Ioussef.

Författare: Adonis • Aktuell bok: Våld och islam

Söndag kl. 11.00
Adonis i Dagens Nyheters monter. Samtal med Malin Ullgren.

Författare: Adonis • Aktuell bok: Våld och islam

Söndag kl 12.00
Adonis i Aftonbladets monter.

Författare: Adonis • Aktuell bok: Våld och islam