2016 – nu kommer vi!

Det bästa sättet att förutse framtiden är att skapa den, som Peter Drucker sa. Eller Abraham Lincoln. Eller kanske båda två.

Vi blickar och planerar framåt, och ser fram emot ett år och en vår där vi hoppas kunna få Sverige att prata mer om:

Irrationellt beteende. Richard H. Thaler har ägnat sin enastående forskargärning åt att studera det faktum att vi inte är rationella varelser, som i princip alla ekonomiska teorier utgår ifrån. Det innebär att vi måste ändra vårt sätt att se på vår ekonomi, oss själva och vår värld. Om det och mycket mer berättar han i sin nya hyllade bok Beslut och beteende.

Islam. Vi är oerhört stolta över att ge ut den syriske poeten Adonis rykande färska Våld och islam, en bok som diskuterar varför våld och islam blivit synonymt i väst, och vad vi kan göra åt det. Är islam en religion som uppmanar till våld?

syrie-adonis_a484c4

Italien. Silvio Berlusconi är otvivelaktligen en av vår tids mest fascinerande människor och politiker. I denna första självbiografi, skriven av Alan Friedman, får vi följa hans resa från sångare på en kryssningsbåt till skandalomsusad politiker. Boken har blivit en enorm framgång i Italien. Friedman stryker inte medhårs – Berlusconi har tagit avstånd från den efter publicering.

Det bästa sättet att förutse framtiden är att skapa den

Integritet. David Brooks är krönikör på New York Times, och hans krönikor publiceras även ofta i Dagens Nyheter. Brooks har i sin bok Vägen till karaktär undersökt varför vi blir alltmer egocentrerade, och hur det påverkar vårt samhälle. Måsteläsning som uppmanar alla att se utanför oss själva, för att kunna skapa en bättre värld.

Intergalaktiska under. Som mörk materia, ett ämne Katherine Freese, professor vid KTH, är världsledande expert på. I hennes kommande bok Kosmisk cocktail berättar hon allt och lite till om ett ämne vi vet väldigt lite om – men som kan innehålla svaret på de allra största frågorna. Vi ger även ut supercharmiga Christopher Galfards Universum i din hand. Christophe är Stephen Hawkings gamla elev och kollega, tillsammans trollband de en värld unga med en serie barnböcker, och nu har Christophe äntligen skrivit en egen bok som besvarar alla frågor du hade om rymden, och utan att någonsin krångla till det.

UniverseinYourHand_SW

Integration. Jesper Strömbäck, professor i journalistik på Göteborgs Universitet har skrivit boken Utan invandring stannar Sverige som uppmanar oss att särskilja på invandring och intergration, och att förstå den enorma möjlighet som kommer med ökad invandring. En annan bok är Patrick Kingsleys, The Guardians flyktingkorrespondent, Odyssé. Patrick har följt en familj som varit på flykt i över fem år, från Syrien via Egypten, vidare genom Europa, för att till slut komma till Sverige. En fantastisk och unik inblick i den vardag människor på flykt ställs inför.

Ibrahimovic. Ännu mer än vanligt kanske, eftersom det är Fotbolls-EM och OS i sommar. I samband med det bjuder David Sumpter, brittisk professor som bor och verkar i Uppsala, in oss att se på fotboll på ett helt nytt sätt i sin nya bok Mer än en sport. Hur? Genom matematiken såklart, det ämne som David älskar allra mest. Ja, efter fotboll då.

Insekter. Dave Goulson gjorde svenskarna galna i humlor, och vi bjuder nu in till insektarnas värld – som är minst lika fascinerande. I Galen i insekter har Dave återigen skrivit en fantastisk berättelse som kommer att få dig att se på naturen på ett helt nytt sätt.

draftomslag_sv

Iskalla vårnätter. Eller asvarma vårnätter. Väder i allmänhet,och framförallt dramatiskt väder, är något som Nils Holmqvist älskar. Hans bok Himlen är som vackrast med lagom mycket moln är en kärleksförklaring till alla våra fyra årstider. Nils är Sveriges i särklass roligaste meteorolog och han har skrivit en bok som kommer få läsarna att stråla.

Senare i år kommer en hel drös andra spännande böcker. Hoppas ni vill följa med på vår resa. För löpande uppdateringar följ oss på Facebook, Twitter eller vårt nyhetsbrev (prenumerera på det kan du göra längst ner på denna sida).