INTERVJU: Micael Dahlen – om konst, pizzaprinters och streamness

Vi kan alla hjälpa till – nu är Micael Dahlen på lördag debuterar som konstnär. Med hashtaggen #iammonalisa vill han skapa en mosaik som kommer att bli världen största Mona Lisa. (Läs mer om det nedan.)

Men han har mer på gång. Micael Dahlen är plötsligt överallt – många föredrag, teve, debutromanen i pocket, ny sajt och prestigefyllda forskningsuppdrag. Han är fortfarande deltidstjänstledig från sin roll som professor på Handelshögskolan i Stockholm.

Debuten som konstnär sker på Avesta Art med vernissage på lördag 23 maj. Utställningen pågår sedan till och med september.

Foto: Studio Emma Svensson

Vad har det inneburit för dig att tänka som en konstnär?

Det har inneburit en fantastisk utmaning att ta mina högtflygande och nog rätt skruvade idéer från tankar till konkreta uttryck som går att ta på. Och det har inneburit underbara möjligheter att utforska frågorna som snurrar i mitt huvud på helt andra sätt. Rätt beroendeframkallande, faktiskt.

 

Bland annat ska du utforska hur Mona Lisa skulle se ut idag – och vill ha med så många som möjligt. Hur kommer vi kunna bidra?

Mona Lisa idag skulle ju knappast komma till genom att en rik köpman betalar en konstnär som blir legendarisk genom att måla hennes porträtt medan ingen minns vem hon själv var. Idag skulle hon ju helt enkelt ta en selfie på sig själv. Som vi ju alla gör, över hela världen hela tiden. Vilket kan tyckas vara både sorgligt och helt fantastiskt. Tänk om vi kopplar samman alla dessa selfiekonstnärer, vilken enorm, häftig, kraft! Jag vill utforska den där tillsammanskraften genom att bjuda in alla som vill vara med att ta en selfie med hashtaggen #iammonalisa och tillsammans skapa en mosaik som kommer att bli världen största Mona Lisa.

 

Vi kunde se dig i ett inslag om framtidens pengar på SVT Plus. Nu ska du göra ännu mer teve på liknande tema. Vad handlar det om?

Just nu håller vi på att spela in en serie som ska vrida och vända på frågor folk går och funderar på varje dag, vare sig det handlar om hur man ska få ihop hushållsbudgeten, hur länge det är värt att köa på en rea eller om livet blir bättre med en pizzaprinter – vi testar!

 

På sistone har du talat en del om ’streamness’. Vad är det?

Det är svaret på frågan ”vad är nästa nextopia?” som jag fått ända sen den boken kom ut. Eller egentligen är ju svaret ”eftersom du frågar om om nästa nextopia gäller ju bevisligen fortfarande nextopia…”. Men svaret är streamness om man frågar mig vad jag jobbat med sen dess för att korsbefrukta evolutionsbiologi och -psykologi med epidemiologi och ett gäng andra studier – för att bli klok på varför vissa människor verkar må lite bättre än andra och varför vissa företag är mer framgångsrika än andra trots att de verkar göra ungefär samma sak.

Foto: Studio Emma Svensson

Din debutroman ”Livet på Mars” är ute i pocket. Vilka reaktioner får du från läsare?

Jag skulle vilja tacka alla snälla som hört av sig, det betyder jättemycket för mig. Jag är väldigt glatt överraskad av hur många som hört av sig med allt ifrån mail och mess till vykort och påskägg(!). Senast en person som berättade att hen ska läsa boken en gång till i sin sommarstuga eftersom det var så jobbigt när hen läste på tunnelbanan till jobbet och folk tittade hela tiden när hon skrattade högt. Men varmast i hjärtat blir jag nog när någon säger att hen fått en ny, lite gladare syn på sig själv.

 

Vi får också gratulera. Du har fått det prestigefyllda uppdraget att skriva en ’though-leader’-artikel om framtiden till Journal of Advertising. Vad kommer du skriva om?

Tack, det känns väldigt spännande. Jag är mycket ödmjuk till att bli särskilt inbjuden att skriva för dem med tanke på att mer än nittio procent av alla forskare över världen som skickar sina texter till dem blir refuserade. Ingen prestationsångest där inte… Det är inte färdigt, men kommer på olika sätt handla om mänsklighet. Det hänger lite samman med en annan enormt rolig grej, att jag fått förfrågan av APA (American Psychological Association) att vara med och ta fram en standard för hur man mäter vad som gör en människa betydelsefull i andras ögon.

 

Förresten, förra året var du en ’yes man’ och testade att byta vanor. Vilka nya vanor har du kvar?

De flesta faktiskt, tro det eller ej. Det där knasiga sättet att byta vanor verkar faktiskt funka! Det är nog egentligen bara de iskalla dagliga duscharna som strukit ordentligt på foten, jag hade en period i början på det här året när förkylningarna och influensorna gick i ett tills jag kom av mig. Kan ju inte låta bli att undra lite över orsak och verkan där, kanske.