”Gröna gården” av Viktor Barth-Kron. Ett slags roman om Sverige.

Den 15 juni ger Volante förlag ut DN-skribenten Viktor Barth-Krons debutroman Gröna gården. I centrum står den unge Albin Öhrn, som lämnar en lovande yrkeskarriär för att söka ny mening i politiken. Det är en berättelse om en tid och en värld som ibland är snubblande lik vår egen. Där steget är kort mellan rätt och fel, men där de flesta ändå lyckas befinna sig i gråzonen.

– Jag har länge känt att jag på något sätt ville sammanfatta alla spaningar jag gjort de senaste åren, i en enda enhet, i stället för som annars, med enstaka nedslag här och där. Den satiriska fiktionen är rolig att skriva, men också ett väldigt effektivt sätt att få saker sagt som det i vanliga fall är svårt att säga, säger Viktor Barth-Kron.

Viktor är sedan 2011 journalist på Dagens Nyheter, och har bevakat såväl riks- som Stockholmspolitik på nära håll de senaste åren.

– Att följa politiken på flera nivåer ger lite motstridiga känslor: Samtidigt som det finns många beteenden som man kan störa sig mycket på, särskilt på den allra högsta nivån, så har jag också fått en väldig respekt för själva hantverket. Det finns väldigt många väldigt kompetenta politiker där ute, de flesta hör du aldrig talas om, men utan dem skulle det demokratiska samhället inte hanka sig fram särskilt länge.

– Såhär är det: Politik är väldigt viktigt. Politiken påverkar krig och fred och människors liv och möjligheter. Och just därför kan jag känna att det är extra viktigt att man påtalar när inslag i politiken är fåniga, hycklande, eller kanske till och med farliga, fortsätter Viktor Barth-Kron.

Vi tycker att Viktor är en av de absolut skarpaste och samtidigt roligaste skribenterna vi har i Sverige just nu. Jag hoppas och tror att boken kommer få Sverige att skratta, och skaka, säger Simon Brouwers, förläggare på Volante.

Boken ges ut den 15 juni men går redan nu att förbeställa via både Adlibris och Bokus.

Läs mer om boken här.

Följ Viktor Barth-Kron på Twitter.

*

För mer information vänligen kontakta Simon Brouwers på simon@volante.se eller 0734444736.

Gröna Gården