Fyra frågor till Mattias Eriksson

Vi ställer fyra frågor till Mattias Eriksson, chefsaktiestrateg på Nordea, vars bok Köp billigt – sälj dyrt släpps nu i dagarna på vårt imprint BookHouse. I boken går Mattias Eriksson igenom hur du praktiskt analyserar och värderar aktier. Det är inte särskilt svårt att jobba lite smartare med sitt aktiesparande – och därmed tjäna mer pengar.

pressbild

Vem är Mattias Eriksson?

Jag älskar aktier och har förmånen att arbeta med min hobby. Och skriva böcker om den. Jag gör vad jag kan för att ha roligt både på jobbet och utanför. Förutom att läsa årsredovisningar och räkna på bolag gillar jag att umgås med min familj, resa och spela tennis.

 

Du är aktiechef på Nordea, vad innebär det?

Att jag ägnar dagarna åt att försöka hjälpa människor att bli bättre investerare, att spara smartare. Pengar är viktigt och med ganska enkla medel går det att få en större förståelse för aktiemarknaden och därmed bli en mer framgångsrik aktiesparare. Det är inte så svårt och det behöver inte ta så mycket tid.

Jag ägnar arbetsdagarna mycket åt att hitta köpvärda bolag och att kommunicera det till våra kunder och till media. Det handlar om att läsa, räkna, skriva och träffa bolag. Det gäller att hela tiden vara uppdaterad på vad som händer i världen och i bolagen.

 

Snart debuterar du med ”Köp billigt och sälj dyrt”. Varför har du skrivit boken?

Just för att jag vill hjälpa människor att bli bättre investerare. Med boken får läsaren en inblick i hur aktieanalys går till i praktiken och min förhoppning är att läsaren ska lära sig analysera aktier som proffsen. Det är inte så svårt som du tror.

Jag har läst många böcker om aktier och jag tycker att det finns en lucka i utbudet av aktierelaterad litteratur. På den ena sidan finns det relativt simpel litteratur som blir så enkel att den inte säger så mycket. På den andra sidan finns ”tegelstenarna”, de riktigt tunga böckerna, som är svåra att ta till sig för gemene man. Med min bok vill jag sammanfläta dessa två ytterligheter. Aktieanalys till folket, helt enkelt.

Alla vill ju köpa billigt och sälja dyrt, men hur gör man? Med boken får läsaren de verktyg som behövs för att avgöra om förväntningarna som aktiemarknaden ställer på ett bolag är höga eller låga. Köp när förväntningarna är låga och sälj när förväntningarna är höga. Med andra ord: köp billigt och sälj dyrt. Aktiemarknaden handlar om förväntningar och att bemästra dessa är nyckeln till framgång.

 

Varför är det så kul med pengar egentligen?

För att det ger frihet att göra roliga saker. Pengar skapar även en trygghet. Personligen gillar jag tävlingsinslaget, att få pengar att växa så mycket som möjligt.

*

Köp billigt – sälj dyrt köper du på Bokus, Adlibris eller i din lokala bokhandel. Finns även som ebok på till exempel Dito.se.