Fyra frågor till Fredrik Kessiakoff

kessiakoff_KOM

Tour de France är världens största årligen återkommande idrottsevenemang – och för tre år sedan cyklade en svensk i den rödprickiga bergatröjan. Denne svensk var Fredrik Kessiakoff, den bästa landsvägscyklist Sverige har haft på många år. I sommar ger vi ut hans biografi som skrivs av Fredrik Emdén, erfaren journalist som nominerades till Årets journalist 2013. Nedan ställer han fyra frågor till Fredrik Kessiakoff:

Vem är Fredrik Kessiakoff?

Jag är före detta proffscyklist som har tillhört världseliten i två sporter, först mountainbike och sedan landsvägscykel. Jag har burit rödprickiga bergatröjan i Tour de France, jag har vunnit Österrike runt, jag har tagit VM-medalj och en världscupseger i mountainbike.

Jag gillar att säga att jag är före detta.

Jag gillar att säga att jag är före detta. Efter mer än halva livet som cyklist med målet att bli bäst i världen har jag längtat efter ett Svensson-liv, med ett stillasittande jobb och AW. Jag njuter fortfarande av att sitta och titta på regnet genom fönstret, med en kaffekopp i handen, och inte behöva känna dåligt samvete över att jag inte är därute och kör ett träningspass. Jag har faktiskt inte ens rört en cykel på fyra månader, sedan jag lade av i slutet av förra året.

 

Och nu ska du berätta din historia i bokform. ”Aha, en biografi om en cyklist på elitnivå”, tänker då läsaren och gnuggar sina händer. Exakt HUR besviken kommer du att göra dem som väntar på snaskiga dopingavslöjanden?

Ganska besviken. Men jag förstår att man tänker så, jag är så van vid den kopplingen. Egentligen tycker jag ju att det är jävligt tråkigt. Min inställning har varit att jag aldrig sett att cykelsporten har ett dopingproblem. För hur kul hade det varit att träna så mycket som jag har gjort om jag hade gått omkring och tänkt att alla de andra har otillåtna medel i kroppen? Jag har inställningen att alla har tävlar på lika villkor, det är den inställningen man måste ha för att kunna vara seriös, tror jag.

 

Det här är till stor del en bok om lojalitet. Du har visat enormt stor lojalitet till cykeln, till ditt lag, till din flickvän och framför allt till dig själv. Var kommer lojaliteten ifrån?

Det handlar om lojalitet mot en fjortonårig grabb som bestämmer sig för att bli bäst i världen på cykel. Det handlar om uppoffringar, att göra resan. Jag har sett så många som påbörjat den resan med långt bättre förutsättningar än jag men som inte varit lojala mot sig själva.

Det handlar om uppoffringar, att göra resan.

De har gett upp eller gett efter för frestelsen. Den cyklist som är bäst är den som lyckas vara mest lojal mot det uppdrag som den gett sig själv. Jag har haft mycket motgångar under min karriär men har sett att om jag tar mig igenom dem så finns det hela tiden möjlighet till förbättring.

 

Nog talat om dig nu. Hur skulle du beskriva mig?

Haha, en mogen 41-åring som ser ut som 27-åring. Och som tidigare mest har skrivit om ledarskap och affärsrelationer. Nu har du ett nyvunnet, lätt påtvingat cykelintresse, även om jag får förklara saker för dig som om du vore en femåring. Som till exempel vad en gruppetto är. Men du brinner för skrivandet. Det är den passionen som gör att jag vill jobba med dig. Att vi har så olika bakgrund gör att vi kommer att skapa något riktigt intressant.