Världens största managementförfattare

1411_Chef_omslagHan är en av världens största managementförfattare, men när tidningen Chef intervjuar honom börjar han med att prata musik. “Moderna kompositörer sätter fingret på saker i vår samtid som ingen annan kan uttrycka.” Sedan jämför han ledarskapet inom jazz med symfoniorkestern.

Mest handlar intervjun på sex sidor — förstås — om ledarskap. 57 procent av de svenska cheferna har sagt att de är influerade av hans klassiker “Good to great”. Tidningen Chef konstaterar: “Under två decennier har hans tankar och forskning präglat ledarskap i hela världen.”

I våras blev förlaget Bookhouse en del av Volante och därmed också Jim Collins. Häromveckan var han i Helsingfors och gjorde ett bejublat framträdande på Nordic Business Forum.


Just nu har vi i samarbete med Bokus.com en tidsbegränsad kampanj med Jim Collins böcker. Vi rekommenderar också “Great by choice” om varför vissa företag verkar trivas i osäkerhet.


I intervjun berättar Collins om rådet han fick en annan managementguru, Peter Drucker: “Var användbar.” De bästa cheferna, menar han, är de som osjälviskt arbetar för ett syfte som är större än de själva. Han talar om dessa som nivå 5-chefer.

Jim Collins jämför bakåt och säger att en förändring är att en positiv trend är att vi inte förväxlar karismatiska personer med de bästa ledarna. “Idag vet vi att bra ledarskap kommer i olika skepnader.” Men måste ledare idag bör samtidigt träna sig i chefskap. Idéerna måste överföras till genomförande. Därför är ett av Collins favoritord disciplin. För ledaren handlar det bland annat om att även bry sig om detaljer i det operativa. För organisationen: ”Essensen av en disciplinerad kultur är att ha människor som har ett ansvar, inte ett jobb.”

Reportaget är mycket läsvärt och har även en ordlista med några av Collins nyckeltermer, såsom igelkottsteorin och produktiv paranoia.